Când vom renunţa la purtarea măştii. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul

1 shutterstock 1734854345 1 jpg jpeg

Din 9 noiembrie 2020, purtarea măştii de protecţie a devenit obligatorie în toată România. Acest obiect este indispensabil în lupta contra COVID-19, iar renunţarea la mască se poate face doar în anumite condiţii.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, a anunţat că renunţarea la masca de protecţie va fi posibilă în momentul în care se va ajunge la un grad ridicat de imunziare colectivă şi când cercetătorii vor constata că nu circulă tulpini are virusului care să nu fie acoperite de vaccin.

„În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie, însă vreau să menţionez că prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă într-o emisiune, duminică seară, la postul Antena 3.

Medicul militar a mai declarat că tulpina de SARS-CoV-2 din Marea Britanie, deşi este mai uşor transmisibilă, este combătută de vaccinurile dezvoltate împotriva noului coronavirus. În schimb, eficacitatea vaccinurilor dezvoltate pe bază de ARN mesager este mai scăzută contra tulpinilor din Africa de Sud.

Potrivit specialistului, datele centralizate atât din România, cât şi din alte ţări arată că statele în care au fost demarate campanii de vaccinare arată o eficienţă a vaccinului în viaţa de zi cu zi, mai exact s-a observat o scădere a incidenţei cazurilor de COVID-19.

La rândul lui, dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat că se aşteaptă ca americanii să poarte mască şi în 2022.