Când este recomandată inseminarea artificială

1 2 jpg jpeg

De ce la un specialist în infertilitate? Pentru că trecerea anilor, mai ales în cazul femeilor, nu este un aliat, ci o cauză a infertilităţii. Iar pentru a afla motivele pentru care nu reuşeşti să rămâi însărcinată este nevoie de investigaţii amănunţite.

Despre infertilitate şi despre tehnicile de reproducere asistată potrivite unui cuplu ce-şi doreşte să obţină sarcina, am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Tehnicile de reproducere asistată grupează o serie de metode medicale specifice, prin care cuplurile ce au primit diagnosticul de infertilitate sunt ajutate să-şi îndeplinească visul de a avea copii. Una dintre cele mai folosite astfel de tehnici este inseminarea artificială sau IA, ne-a spus dr. Vythoulkas.

Aceasta înseamnă introducerea unui număr mare de spermatozoizi direct în uter, în perioada cea mai fertilă a femeii, imediat înainte sau în timpul ovulaţiei. Se realizează atunci când există probleme minore ale spermogramei şi când femeia nu are niciun fel de patologie a trompelor uterine sau a uterului.

De asemenea, inseminarea este indicată şi atunci când există probleme de ovulaţie, infertilitatea are cauze cervicale sau nu sunt cunoscute cauzele.

Înainte de a începe inseminarea artificială sunt necesare o seamă de investigaţii, printre cele mai importante fiind histerosonografia - un procedeu puţin invaziv, monitorizat ecografic, ce testează permeabilitatea trompelor uterine şi examinează cavitatea uterină folosind o soluţie salină -, cultura de col şi efectuarea unui test.

Dacă histerosonografia relevă probleme ale trompelor uterine, insemninarea artificială nu are sens să se facă, pentru că nu va avea succes.

Procedura în sine, a continuat dr. Vythoulkas, este uşoară şi nedureroasă. După pregătirea spermei în laborator, după ce a fost tratată pentru a rămâne numai cei mai buni spermatozoizi, aceasta se încarcă într-un tub foarte subţire numit cateter şi este introdusă prin colul uterin pentru a ajunge cât mai aproape de uter. Rapid şi fără durere, astfel că nu este necesară anestezia generală, iar pacienta poate pleca în aceeaşi zi acasă.

Rata de reuşită a IA este de 10% şi nu neapărat din prima încercare. De regulă, după 2-3 astfel de proceduri, dacă nu se obţine o sarcină, se recomandă fertilizarea in vitro. Pentru a îmbunătăţi rata de succes a procedurii, se poate induce şi stimularea ovulaţiei prin tratament medicamentos, ceea ce se recomandă şi femeilor care nu au ovulaţie regulată.

În zilele anterioare şi după inseminarea artificială, reporturile sexuale sunt permise.

2 jpg jpeg

Contact: 021.9607, Strada Justinian nr.3, sector 2, www.vythoulkas.ro