Când este necesară spermograma

1 2 jpg jpeg

Ce înseamnă spermograma, cum şi când este bine a fi efectuată şi când este aceasta necesară sunt întrebări pe care le-am discutat cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Spermograma este unul dintre cele mai simple teste pe care le poate face un cuplu atunci când asupra lui există suspiciunea de infertilitate. Dar pentru a obţine un diagnostic corect, este necesară repetarea acestuia de cel puţin trei ori de-a lungul a trei luni. Este important ca fiecare testare să fie făcută după o perioadă de abstinenţă de 3-5 zile, pentru ca volumul de spermă să fie unul mărit.

De asemenea, ar fi bine ca perioada de inactivitate sexuală să nu depăşească 1-2 săptămâni înainte de test, deoarece lipsa activităţii sexuale influenţează calitatea spermei, ne-a spus dr. Vythoulkas. Totodată, se recomandă evitarea consumului de alcool câteva zile înainte de test, iar medicul va fi înştiinţat de consumul anumitor suplimente sau medicamente.

Recoltarea probei de spermă se face în condiţii sigure de sterilitate, de preferat chiar în interiorul clinicilor de fertilitate ce au amenajată o cameră specială. Recoltarea se face prin masturbare, în recipiente sterile ce vor fi supuse apoi probelor de laborator ce vor urmări volumul, concentraţia spermatozoizilor, mobilitatea acestora şi aspectul lor, a completat dr. Vythoulkas. Rezultatele sosesc în maximum două zile, iar valorile parametrilor pot diferi de la clinică la clinică, dar cu siguranţă vor urmări:

- Volumul spermei sau al materialului seminal, ale cărui valori normale sunt de 2-6 ml la o ejaculare; valorile extreme, prea mari sau prea mici, pot semnala probleme de fertilitate

- Numărul normal de spermatozoizi este de minimum 40 de milioane. O cifră mai mică de un milion indică infertilitate.

- Morfologia sau forma normală a spermatozoizilor presupune ca minimum 70% dintre aceştia să aibă structură şi formă normală; în cazul unor anomalii (două capete, două cozi, coadă scurtă etc.), materialul seminal va avea motilitate redusă.

- Valoarea normală a ph-ului materialului seminal este cuprinsă între 7,2-8. O valoarea prea mare sau prea mică poate afecta deplasa deplasarea spermatozoizilor şi capacităţile acestora de a penetra ovulul.

- Prezenţa globulelor albe indică existenţa unei infecţii.

Numărul mic de spermatozoizi sau absenţa spermei pot fi legate de existenţa unor afecţiuni: variocel, orhita, oreion la o vârstă adultă etc. În aceste cazuri, pentru punerea unui diagnostic corect sunt necesare şi alte teste precum analiza unor hormoni (testosteron, hormon luteinizant, hormon foliculostimulant sau prolactina) sau de biopsia de la nivelul testiculelor.

Mic dicţionar de termeni:

Aspermie - lipsa ejaculării prin obstrucţia căilor de excreţie a lichidului seminal sau din motive psihice

Astenospermie - capacitatea redusă de deplasare a spermatozoizilor

Azoospermie - absenţa completă a spermatozoizilor din lichidul seminal

Oligospermie - număr mai mic decât normalul de spermatozoizi

Teratospermie - probleme ce apar din cauza structurii şi morfologiei spermatozoizilor

Vasectomie - procedura de sterilizare a bărbatului

Varicocel - dilatarea venelor de la nivelul testiculului

2 jpg jpeg

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie