Când e nevoie de proteina C reactivă

1 2 jpg jpeg

Proteina C reactivă (CRP) este o substanţă care se găseşte în plasmă, determinarea concentraţiei ei fiind pusă în printr-o analiză de sânge. Este sintetizată în ficat, iar valorile normale sunt de 0-1 mg/dL sau sub 10 mg/L. „Această analiză se efectuează la recomandarea medicului curant şi va fi interpretată de acesta, coroborat cu rezultatul altor analize de laborator, în contextul clinic propriu fiecărui pacient”, afirmă medicul de familie Călin Ciubotaru.

Inflamaţiile îi cresc valorile

„Proteina C reactivă este un marker nespecific de inflamaţie. Ea creşte în diverse procese inflamatoare, indiferent de cauza şi localizarea acestora, valorile CRP fiind proporţionale cu intensitatea procesului inflamator”, explică medicul Călin Ciubotaru.

Valorile proteinei C reactive sunt mari şi în traumatisme, arsuri, boli autoimune, artrită, unele tipuri de cancer, infecţii virale sau bacteriene şi în infarct. Măsurarea proteinei C reactive are rol şi în evaluarea stării unui bolnav operat. În mod normal, valorile cresc la 2 - 6 ore de la intervenţie, după care scad treptat în următoarele 3 zile.

La persoanele cu boli autoimune, valorile crescute ale proteinei C reactive arată puseele inflamatoare, ceea ce permite medicului să ajusteze tratamentul. Analiza e indicată şi celor cu risc crescut de accident vascular cerebral.

De reţinut!

- De obicei, proteina C reactivă se dozează în acelaşi timp cu VSH-ul şi fibrinogenul.

- Cu trimitere de la medicul de familie sau de la cel de specialiate, analiza se face gratuit. Preţul ei variază între 20 şi 80 de lei în sistemul medical privat.

- Medicii recomandă ca această analiză să fie realizată anual.