Când e nevoie de biopsia cutanată

1 2 jpg jpeg

Biopsia cutanată este o investigaţie care are scopul de a facilita diagnosticul unei boli de piele sau de a descoperi natura unei leziuni. Biopsia de piele este recomandată şi efectuată de medicul dermatolog, în urma unui consult clinic.

Dr. Laurenţiu Vlădău, medic specialist dermatolog de la clinica Hebra Dermatologie, spune că „nu orice afecţiune a pielii are nevoie de biopsie pentru diagnostic şi tratament“. În majoritatea cazurilor, dermatologul poate îndruma pacientul şi îl poate trata pe baza aspectelor clinice ale afecţiunii. Însă există situaţii în care mai multe boli se pot prezenta aproape în acelaşi fel la suprafaţa pielii, dar se manifestă diferit în straturile profunde, iar aceste aspecte se văd doar sub microscop.

„În aceste cazuri, pentru a decide tratamentul şi prognosticul bolii, dermatologul efectuează biopsia cutanată. Acest lucru este valabil şi în cazul în care este nevoie să distingem între tumori benigne şi maligne, în care tipul celulelor care produc leziunea de la suprafaţa pielii este foarte important, mai ales din punctul de vedere al tratamentului ulterior“, subliniază dr. Laurenţiu Vlădău.

În ce constă

Biopsia cutanată se face cu anestezie locală. Se folosesc ace subţiri, astfel încât durerea este foarte uşor de suportat chiar şi de persoanele mai sensibile. Medicul se asigură, prin puncţionare, că pielea este amorţită. „Pacientul percepe o senzaţie de presiune, dar nu durere sau înţepătură, deoarece terminaţiile nervoase pentru durere se află sub acţiunea anestezicului“, precizează dr. Vlădău. Apoi, se recoltează bucăţica de piele care urmează a fi investigată şi se opreşte sângerarea prin cauterizare sau cu ajutorul firelor de sutură. Acestea sunt înlăturate într-un interval cuprins între 7 şi 14 zile.

Examenul histopatologic, o etapă esenţială

După recoltare, segmentul de piele este introdus în formol pentru a evita descompunerea şi degradarea biologică rapidă. Ulterior, proba este preluată de laboratorul de Anatomie Patologică.

Examenul histopatologic constă în câteva procese de prelucrare complexe, care pot dura între 3 şi 14 zile, în medie. După ce pielea este supusă unor proceduri, medicul patolog o analizează la microscop. Structurile şi celulele vor fi evaluate pe o lamă de sticlă, iar modul lor de aranjare şi caracteristicile individuale oferă detalii specifice care îl ajută pe medicul patolog să stabilescă diagnosticul final.

Cum îi ajută pe medici

Dermatologii au nevoie de această investigaţie pentru stabilirea diagnosticului, prognosticului şi tratamentului diverselor leziuni şi afecţiuni maligne. Acestea trebuie diferenţiate tocmai datorită caracteristicilor foarte asemănătoare de la suprafaţa pielii. „Biopsia nu va determina agravarea bolii sau răspândirea în sânge a celulelor maligne, în cazul în care acestea există. Durerea este uşor de tolerat, sângerarea este minoră şi infecţiile la locul biopsiei sunt foarte rare şi tratate cu antibiotice“, spune Dr. Vlădău.

Info

În urma biopsiei va rezulta o cicatrice minoră. Aspectul ei, de regulă, se îmbunătăţeşte cu trecerea timpului.

Există mai multe tipuri de biopsie cutanată:

- biopsia excizională înlătură o tumoră sau leziune cutanată în totalitate, cu o margine mică de siguranţă;

- biopsia incizională sau parţială înlătură doar o porţiune din leziune atunci când aceasta este de dimensiuni mari sau nu se doreşte înlăturarea în totalitate;

- biopsia de tip „punch“ este tot o biopsie parţială, dar care utilizează un mic cilindru ascuţit, cu diametrul cuprins între 3 şi 8 mm, pentru recoltarea piesei, făcând procedura mai uşoară şi mult mai practică.

- biopsia de tip „shave“ sau prin „bărbierire“ înlătură doar porţiunea din leziune aflată la suprafaţă şi nu este foarte utilă pentru leziuni profunde sau diagnosticul diverselor boli inflamatorii, unde este necesară o analiză în profunzime.