Când dragostea doare

1 2 jpg jpeg

Durerea în timpul actului sexual poate fi cauzată de stres sau poate fi simptomul unor afecţiuni. Important este să descoperi cauza şi să tratezi boala.

De obicei, femeile se jenează să meargă la doctor şi afecţiunile evoluează, putând duce la complicaţii precum infertilitatea. Nici bărbaţii nu sunt scutiţi de dureri în timpul actului intim, în cazul lor neplăcerilor fiind cauzate mai ales de unele boli.

Infecţiile pot fi o cauză

În cazul prezenţei unei infecţii în zona genitală, apar iritaţii, mâncărimi şi scurgeri anormale. Infecţiile urinare pot produce dureri în timpul actului sexual, prin presiunea exercitată asupra vezicii inflamate.

O altă cauză poate fi infecţia cu Chlamydia, boală cu transmitere sexuală care, netratată, duce la inflamaţii ce fac actul sexual dureros.

Anexita produce disconfort

Durerile mai pot apărea dacă există boli inflamatorii pelviene (anexită), afecţiuni ale ovarelor (chisturi ovariene) sau dacă uterul este retrovers (uterul este orientat spre posterior, şi nu uşor înclinat spre faţă, cum este normal).

De asemenea, mai pot apărea dureri dacă ţesutul care căptuşeşte uterul pe interior se dezvoltă în afara cavităţii uterine (endometrioză), afecţiune care produce infertilitate.

Traumele psihologice, de vină

Femeile care au fost abuzate sexual, care au fost supuse violenţelor fizice sau care nu au o relaţie de cuplu fericită pot avea dureri în timpul actului sexual. În oricare dintre aceste cazuri, este recomandată terapia de cuplu.

Slabă lubrifiere, mai puţină plăcere

Lubrifierea insuficientă poate fi cauzată de anumite medicamente (anticoncepţionale sau antidepresive) sau poate avea cauze hormonale, apărând la femeile care alăptează sau la cele aflate la menopauză. În primul caz, problema dispare odată cu încetarea alăptării. Pentru femeile aflate la menopauză se recomandă folosirea lubrifianţilor.

Şi bărbaţii pot avea dureri

La bărbaţi, durerile din timpul actului sexual se manifestă pe tot parcursul actului sau în momentul ejaculării.

Primele pot apărea din cauza maladiei Peyronie (curbarea anormală a penisului), afecţiune care se poate trata chirurgical. Durerile din timpul ejaculării pot indica o infecţie a uretrei (uretrita, o boală cu transmitere sexuală) ori o infecţie urinară.

O altă cauză este fimoza (prepuţul este prea strâmt pentru decalotare), care se rezolvă tot pe cale chirurgicală. Durerile la nivelul penisului mai pot semnala un cancer de prostată (în general după 50 de ani).