Când avem cu adevărat nevoie de suplimente cu vitamine?

1 2 jpg jpeg

Vitaminele, care sunt compuşi necesari organismului, trebuie luate în cantităţi limitate şi doar la recomandarea medicului, atenţionează specialiştii. Organismul „sustrage”în mod normal doza de vitamine din alimentaţia zilnică.

Doar atunci când el nu reuşeşte să asimileze nutrienţii necesari, apar carenţele şi este necesar aportul din exterior. ,,Persoanele care au o dietă sănătoasă şi variată nu trebuie să-şi facă probleme legate de carenţa sau de excesul de vitamine:organismul îşi ia din alimente atât cât îi trebuie”, spune Ciprian Târâcă, medic de familie.

Categoriile de persoane care au cele mai multe beneficii de pe urma unei cure cu suplimente nutritive sunt copiii, gravidele şi vârstnicii.

Vitamina simplă sau supliment?

În cazul în care analizele de sânge indică o anume carenţă, la recomandarea medicului poţi lua vitamina de care ai nevoie, fie un supliment care să conţină vitamina respectivă. Există diferenţe între cele două?

Deşi suplimentele de vitamine sunt foarte populare în ultimul timp şi promit beneficii multiple, vitamina simplă este mai bună în acest caz.

,,Dacă avem, de exemplu, carenţă de vitamina C, cel mai bine este să luăm doar vitamina C, nu un supliment care să o conţină. Luată simplă, doza de vitamina C este îndeajuns de mare încât să suplinească nevoia organismului, în timp ce în supliment doza este una mai mică”, precizează medicul de familie Garofiţa Nicolae, de la Clinica Garomed, din Bucureşti.

Pastile personalizate pentru... fumători

Chiar dacă urmezi o dietă restrictivă sau ai un stil de viaţă dezordonat, nu apela la suplimentele de vitamine fără a cere mai întâi sfatul medicului. Gama variată de produse de pe piaţă şi ambalajele viu colorate te pot face să alegi un produs care să nu suplinească pe deplin nevoile organismului tău.

,,Spre exemplu, unele suplimente sunt destinate unei anume grupe de vârstă, altele ca recuperare după o afecţiune medicală, altele pentru suplimentarea unor carenţe. De fapt, este suficient să ne uităm pe etichete sau pe prospect pentru a vedea diferenţele între diversele ingrediente”, adaugă medicul Cirpian Târâcă.

Suplimentul de vitamine trebuie ales şi în funcţie de anumite caracteristici ale persoanei, cum ar fi fumatul, activitatea fizică, consumul de alcool sau de alte medicamente.

Durere în capul pieptului? Prea multă vitamina C!

Prin lipsa sau prin excesul lor, vitaminele influenţează semnificativ funcţiile organismului. Spre deosebire de vitaminele pe care le asimilăm din alimentaţie, cele din suplimentele medicamentoase, cunoscute şi sub numele de sintetice, se absorb aproape în întregime de organism. Cu toate acestea, luate preventiv şi pentru mai mult timp, vitaminele sintetice pot duce la supradozare.

,,Excesul se poate manifesta prin colorarea tegumentelor, stare de greaţă, diaree, vărsături, agitaţie, insomnie, scădere în greutate sau dimpotrivă, creştere în greutate”, atenţionează medicul de familie Ciprian Târâcă.

De exemplu, în cazul supradozării cu vitamina C pot apărea reacţii adverse precum creşterea acidităţii gastrice sau a acidităţii urinare. Vestea bună este că simptomele reacţiilor adverse dispar după întreruperea tratamentului medicamentos.

Nu daţi copiilor suplimente fără acordul medicului

Suplimentele de vitamine sunt necesare pentru întărirea sistemului imunitar a copilului, dar pot face şi rău atunci când sunt administrate fără un plan, ducând la hipervitaminoză (manifestată prin dureri de cap, tulburări de vedere, stări de greaţă).

Un studiu realizat în 2012 de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a arătat că 61% din pastilele pe care părinţii le administrează copiilor fără sfatul medicului sunt suplimentele cu vitamine. Deşi se pot procura fără prescripţie medicală, părinţii nu trebuie să uite că suplimentele sunt de fapt medicamente care trebuie luate conform unei scheme prestabilite de medicul pediatru.

Medic Cirpian Târâcă

Nu se iau la întâmplare

Aportul de vitamine diferă de la un organism la altul şi de la o vârstă la alta. El are capacitatea de a stoca pentru o perioadă unele vitamine (mai ales A, D, B12 şi C), dar nu pe toate. De aceea, trebuie să avem o alimentaţie cât mai diversificată pentru a asimila cât mai multe vitamine.

Suplimentele cu vitamine sunt gândite de firmele producătoare pentru diverse scopuri şi de aceea nu trebuie luate la întâmplare. Deşi sunt considerate suplimente nutritive şi se pot elibera fără reţetă este bine ca alegerea lor să fie făcută de către medic.

Ele sunt indicate în funcţie de vârstă, de starea de sănătate şi stilul de viaţă a persoanei respective. Astfel, ele pot avea un efect cât mai apropiat de cel dorit. Acest lucru este valabil în special la copii şi la vârstnici.