Cancerul de prostata: cum se trateaza cu succes

1 viata cu hemoroizi ce e recomandat ce e permis ce e interzis jpg jpeg

Cancerul de prostată ocupă locul 4 ca frecvenţă în topul tuturor afecţiunilor maligne: anul trecut, au fost înregistrate în lume aproape 1,3 milioane de cazuri noi. Prostata este o glandă de mărimea unei alune, situată sub vezica urinară.

Rolul acesteia este de a furniza una dintre substanţele componente ale spermei, de a asigura transferul fluidul seminal, dar şi producerea spermei. Cauzele cancerului de prostată nu se cunosc cu exactitate, însă specialiştii menţionează printre factorii de risc vârsta înaintată, fumatul, excesul de grăsimi şi moştenirea genetică. Mult mai expuşi sunt bărbaţii trecuţi de 50 de ani, iar probabilitatea de a face o afecţiune malignă de prostată creşte şi mai mult la fiecare decadă după această vârstă.

“În plus, dacă mama unui bărbat are cancer de sân, atunci acesta are risc mai mare de a face cancer de prostată. Acest lucru apare la purtătorii modificărilor BRCA, iar aceste persoane ar trebuie să respecte programele de check-up recomandate de medic”, spune Prof. Dr. Saadettin Eskicorapci.

Unul dintre testele de referinţă pentru bărbaţi este testul PSA (antigenul prostatic specific), care se dozează foarte simplu din sânge. Valorile PSA pot fi un indicator pentru prezenţa unei tumori maligne la nivelul glandei prostate. Corelat cu tuşeul rectal, biopsia şi alte teste, poate contura diagnosticul de cancer, care se analizează în cazul comisiilor urooncologice multidisciplinare din care fac parte specialişti în urologie, oncologie, chirurgie,  anatomopatologie, imagistică şi medicină nucleară. Aceste investigaţii trebuie făcute anual, după 40 de ani, dacă există în familie cazuri de cancere prostatice, sau după 50 de ani, dacă nu există astfel de situaţii. 

“Dacă în urma tuşelului rectal, depistăm un nodul, facem biopsia indiferent de valorile PSA. În ultimii ani, tehnologii precum rezonanţa magnetică multiparametrică ne ajută să punem în evidenţă focarul bolii şi să recoltăm mult mai ţintit probe de ţesut, realizând astfel o creştere a acurateţii diagnosticului”, completează Prof. Dr. Bulent Oktay.

În stadiile 1 şi 2, cancerul de prostată afectează doar glanda, în stadiul 3, a depăşit limitele prostatei, iar în stadiul 4, afectează şi ţesuturile din jur. De asemenea, un cancer de prostată se poate extinde către nodulii limfatici sau alte organe şi poate da metastaze osoase. Cancerul de prostată se tratează cu succes în stadiile 1 şi 2. Însă specialiştii insistă asupra selectării cu atenţie a cazurilor în care trebuie făcută neapărat operaţia.