Cancerul de pancreas, ucigaşul tăcut

1 2 jpg jpeg

Este întâlnit cu precădere la persoanele vârstnice, anual fiind diagnosticate în întreaga lume peste 200.000 de cazuri noi de cancer de pancreas.

Ce factori cresc riscul de cancer pancreatic

Există o serie de factori care cresc şansele de apariţie a acestei boli:

Tutunul - dublează şansele de apariţie a acestei maladii la fumători.

Vârsta - în 70% din cazuri este diagnosticat la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Alimentaţia – bogată în grăsimi şi carne favorizează apariţia cancerului de pancreas.

Pancreatita cronică – inflamaţia de durată a pancreasului poate fi asociată cu creşterea riscului de apariţie a cancerului de pancreas.

Diabetul - atât diabetul de tip 1 (insulino-dependent), cât şi cel de tip 2 (insulino-independent) pot fi asociate cu riscul de a dezvolta cancer de pancreas.

Istoricul medical al familiei - dacă au existat în familie cazuri de cancer de pancreas, atunci acesta reprezintă un risc mărit să dezvolţi această boală.

Starea de slăbiciune, un simptom frecvent

Nu există semne specifice sau simptome caracteristice, însă, în cazul în care apar scaune deschise la culoare, stări de slăbiciune, îngălbenirea pielii, este bine să te adresezi de urgenţă unui medic de specialitate.

Durerea prezentă în partea superioară a abdomenului, stările de slăbiciune, pierderile inexplicabile în greutate, constipaţia, lipsa poftei de mâncare sunt simptome care pot ascunde probleme grave de sanătate.

Cancerul pancreatic deseori trece neobservat până când devine avansat şi tot mai greu de tratat. Se întâmplă frecvent ca simptomele să apară doar când acesta a crescut şi a început să se extindă şi la alte organe.

Semnele de boală diferă în funcţie de localizarea cancerului

Cancerul pancreatic localizat la nivelul capului pancreasului determină simptome precum pierderea ponderală, îngălbenirea pielii, durerile abdominale.

Cancerul pancreatic de la nivelul corpului pancreasului sau în coada pancresului determină de obicei dureri abdominale şi scăderea în greutate. Simptomele pot să apară mai devreme în cazul în care cancerul este localizat în capul pancresului comparativ cu cele localizate la nivelul corpului sau al cozii lui.

O singură celulă canceroasă creste şi se divide extrem de rapid, transformându-se într-o tumoră malignă.