Cancerul de col uterin, principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din România. Campanie de prevenţie

1 infectii jpg jpeg

Boala poate fi prevenită sau depistată din timp. Testele de prevenţie au rolul de a depista leziunile maligne în stadii incipiente, când se poate opta pentru intervenţii minim-invazive eficiente, cu şanse maxime de vindecare.

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer pentru femeile din România. Cu toate acestea, multe paciente ignoră controalele periodice specifice: testul Babeş-Papanicolau, testul HPV sau, în anumite cazuri, colposcopia.

Până la 80% din cazurile de cancer de col uterin pot fi prevenite prin programe organizate de screening. Un studiu realizat de Synevo România în parteneriat cu Kantar TNS, pe un eşantion de femei mediul urban, cu vârste între 18 şi 64 de ani, arată că o treime dintre femeile active sexual nu au efectuat niciun control ginecologic în ultimul an. Lipsa unor probleme vizibile, a timpului sau a unei recomandări din partea medicului ginecolog, costurile şi disconfortul din timpul recoltării sunt principalele motive care au contribuit la frecvenţa redusă a testelor de screening. Asocierea între infecţia HPV şi dezvoltarea cancerului cervical nu este corect identificată decât de una din trei femei chestionate, aspect care diminueazăbeneficiul perceput al testării HPV.

„Dorim să intervenim cu toate instrumentele de care dispunem pentru reducerea incidenţei cancerului de col uterin în România – cea mai mare la nivelul Uniunii Europene – prin campanii de comunicare adresate medicilor şi pacientelor, oferte comerciale şi studii careoferătuturor celor implicaţi o imagine clară asupra obstacolelor întâlnite şi evidenţiază nivelul de informare privind riscurile şi modalităţile de prevenţie. Synevo România este aproape de profesioniştii în domeniul sănătăţii şi pacientele din ţară, oferind informaţii rapide şi sigure pe baza cărora pot fi luate cele mai bune decizii medicale”, a declarat doctor Antoanela Curici, director medical Synevo România.

Pachetul de screening pentru cancer cervical oferit de Synevo România pacientelor în intervalul octombrie 2020 – ianuarie 2021 cuprinde un test PAP în mediu lichid şi un test pentrudetectarea tulpinilor cu risc crescut,cu identificarea genotipurilor16, 18. Pacientele cu rezultat pozitiv HPV primesc gratuit testul CINtec® PLUS(preţul de listă al acestuia este de 370 de lei). Costul total al pachetului de screening oferit de Synevo este de 268 de lei. Pacientele pot accesa oferta în toate cele 72 de centre Synevo din Bucureşti şi din ţară, unde se recoltează probe ginecologice

Campania de conştientizare lansată de Synevo România implică, de asemenea, comunicări directe şi evenimente adresate unui număr de peste 2.500de medici ginecologi şi medici de familie din toată ţară.