Campionul care simte jocul

1 2 jpg jpeg

Tiberiu Oreian (51 de ani), din Târgu Mureş, face o performanţă de neimaginat: este campion european şi mondial la competiţiile de popice pentru nevăzători. Până în prezent, Tiberiu, care s-a născut cu probleme de vedere, a participat la 14 concursuri europene şi la 2 mondiale. Pasiunea pentru popice are rădăcini vechi, de la începutul anilor ’80. Avea 20 de ani şi juca popice de plăcere în cadrul Asociaţiei Nevăzătorilor din Târgu Mureş (al cărei preşedinte este de anul acesta). Pe vremea aceea se organizau turnee interne ori cu asociaţiile din oraşele apropiate. De abia după Revoluţie, băieţii amatori de popice au mers la un concurs amical în Slovacia, la invitaţia asociaţiei omoloage. Slovacii aveau experienţă mai mare în turneele între state, cu nemţii şi cu polonezii. În 1997, Tiberiu a participat la Praga la primul campionat european de popice pentru nevăzători. Cu titlu experimental, neomologat. De abia anul următor începea seria competiţiilor profesioniste omologate.

2 jpg jpeg

Contează munca antrenorului

Cum se descurcă un nevăzător ori o persoană cu probleme de vedere într-un joc care se bazează mult pe acuitatea vizuală? Aici intervin mai multe „aspecte”: munca antrenorului, încrederea jucătorului în el, talentul şi antrenamentele. „Antrenamentele sunt foarte grele. Pentru a obţine perfermanţă, antrenorul se implică în jocul sportivului, în poziţia picioarelor şi a braţelor. Asta până când jucătorul este stăpân pe el. Ne ghidăm şi după sunet. De exemplu, avem jucători care rar greşesc câte popice au căzut”, explică Tiberiu.

Antrenorul băieţilor de la Târgu Mureş este… doamna Maria, secretara Asociaţiei. Este alături de băieţii talentaţi de peste 20 de ani, implicându-se şi dezvoltându-le jocul. În perioada de dinainte de concursuri, Tiberiu şi colegii lui se antrenează şi de două-trei ori pe săptămână. „Un antrenament durează în jur de o oră şi jumătate, cu tot cu încălzire. Facem genuflexiuni, mişcări de braţe, rotiri, alergări uşoare. Dacă nu am face, riscăm să face întindere”, spune Tiberiu. În restul timpului, merg la sală o dată pe săptămână. Doamna Maria este „secondată” neoficial de către antrenorul oficial al echipei de popice de fete, care-I îndrăgeşte pe băieţi şi-I ajută necondiţionat. „Martina Ludovic, antrenorul de popice al fetelor de la Târgu Mureş, se implică trup şi suflet pentru noi. De peste 20 de ani ne urmăreşte jocul când ne antrenăm şi ne ceartă, ne mai dojeneşte: ce e cu mişcarea asta, de ce faci asta?... ”, se amuză Tiberiu.

3 categorii de campionat

Un campionat de popice pentru nevăzători are trei categorii, în funcţie de gradul de problemă de vedere (de la rest de vedere până la nevăzător complet). Tiberiu ne-a explicat că, la fiecare campionat, există un medic oftalmolog, care verifică „sinceritatea” încadrării în grad.

2 jpg jpeg