Cand visul de a avea un trup perfect depaseste regulile unui stil de viata sanatos, poti cadea prada tulburarilor de alimentatie, cum este bulimia nervoasa.

Boala perfida, bulimia nervoasa se instaleaza pe nesimtite, si afecteaza cel mai des fetele tinere si foarte tinere. Totul incepe cu urmarea dietelor drastice si cu antrenamente fizice covarsitoare.

In scurt timp, dorinta de a avea silueta de invidiat creste in raport cu apetitul alimentar si cu sentimentul de vinovatie pentru fiecare imbucatura ingerata.

Dezechilibrele alimentare sunt determinate de imaginea propriei persoane, de modul in care ne vizualizam, de zonele imperfecte si de hainele care nu ne avantajeaza. Toate aceste mesaje de nemultumire si de neacceptare sunt factorii favorizanti ai instalarii tulburarilor de alimentatie, cum este bulimia nervoasa.

Cum se manifesta bulimia nervoasa

In majoritatea cazurilor, ingerarea unei cantitati mari de mancare, care duce la epuizare, se incheie cu o dorinta exagerata de a scapa de aportul caloric. Cea mai rapida metoda, dar si cea mai dura este provocarea starilor de voma. O alta metoda la care se apeleaza este administrarea intr-un timp scurt a unui numar mare de pastile cu efect laxativ sau ceaiuri cu puternic efect laxativ. Foarte des, comportamentul bulimic apare ca un scut in fata stresului. Mancarea, practic, compenseaza frustrarea sau repune in valoare imaginea persoanei respective.

Tulburarea aceasta, desi periculoasa pentru sanatate, nu este contagioasa.

Bulimia poate aparea atat la persoane supraponderale, cat si la cele cu o greutate normala sau chiar la subponderali – toate trec printr-un adevarat calvar din cauza tulburarilor alimentare.

Masuri preventive pentru bulimia nervoasa

Nu mai imparti mancarea in alimente bune si alimente rele. Crezi ca este sanatos sa mananci doar anumite alimente? Exista riscul sa faci o obsesie din asta. Incearca sa te gandesti ca orice aliment este bun pentru sanatate, chiar si o felie de pizza sau o felie de tort, daca sunt consumate moderat.

Fa ceva ce iti face placere. Incearca sa te concentrezi pe ceea ce te face sa te simti bine. Gandeste-te, de exemplu, la cum te simti in primele 30 de minute dupa ce ai mancat o masa copioasa. Iti place senzatia de balonare, greutate sau alte senzatii pe care le resimti in organism? Este o metoda care te ajuta sa renunti la mancatul in exces, asa ca sanatatea nu iti va mai fi pusa in pericol.

Fii recunoscator pentru mancarea din fata ta. Acorda-ti timp atunci cand esti la masa si fii recunoscator pentru ceea ce ai. Este important sa mananci intr-un ritm potrivit. Nu te grabi sa te ridici de la masa si incearca sa savurezi fiecare bucatica de mancare. Creeaza o experienta care te face sa te simti bine, bucura-te de toate preparatele pe care le savurezi si nu ezita sa te simti bine.

Posibil tratament pentru bulimia nervoasa

Studiile in acest sens atrag atentia asupra existentei unui tratament revolutionar, care ar putea vindeca, in doar un an, tulburarile alimentare precum anorexia si bulimia nervoasa.

Anorexia este o tulburare psihica ce face parte din categoria tulburarilor alimentare, care se manifesta prin reducerea nefireasca a greutatii corpului, motivata de perceptia deformata a propriului corp. De regula, teama este legata de tendinta de ingrasare.

Bulimia este de asemenea o tulburare nervoasa, manifestata prin dorinta de necontrolat de hranire in exces, urmata de un comportament compensatoriu.

In cele mai multe cazuri pacientii isi provoaca starea de voma pentru a scapa de mancare si de sentimentele de vina.

Cercetatorii canadieni sustin ca tratamentul bazat doar pe stimularea creierului, care este deja utilizat in tratamentul depresiei, poate fi cea mai buna solutie in cazul persoanelor diagnosticate cu anorexie si bulimie. In lume, tulburarile alimentare afecteaza sute de milioane de persoane. Trebuie stiut ca aceste afectiuni pot avea final tragic.

Foto: Uskudar Research