Inainte de a enumera bolile timusului, trebuie stiut ce este acesta. Glanda situata in cavitatea toracica, in zona inimii, timusul este responsabil pentru producerea globulelor albe, ce au rol esential în sistemul imunitar.

De asemenea, aceasta glanda este in stransa legatura cu inima, plamanii, fluxul sangvin. Cand apar bolile timusului, in organism se produc dezechilibre importante. Mai mult decat atat, la nivel emotional, timusul afecteaza capacitatea decizionala, influenteaza abilitatea de a ierta, de a empatiza si de a percepe iubirea. O explicatie pentru acest impact emotional este faptul ca glanda timus se suprapune cu chakra inimii, fiind situata in punctul prin care trec meridianele energetice esentiale.

De retinut este ca atunci cand timusul intampina probleme, sistemul imunitar are serios de suferit.

In alta ordine de idei, timusul este o glanda endocrina minuscula, ce poarta numele dupa cuvantul grecesc „thymos“, ce se refera la energie si vitalitate, la pofta de viata.

Ce rol are timusul

Timusul este locul unde sunt secretati hormoni specifici, cum este timulina, care stimuleaza evolutia celulelor stem pluripotente catre linia limfocitara cu formarea limfocitelor T. Este bine de stiut ca odata cu varsta concentratia acestui hormon scade. Trebuie retinut ca timusul produce celule care se maturizeaza in celule T, iar acestea ajuta la distrugerea celulelor infectate sau canceroase. In plus, celulele T, care sunt celule vitale, favorizeaza intarirea sistemului imunitar.

Bolile timusului

Timusul atinge maximul de dezvoltare la pubertate, cand cantareste 25-35g. Dupa aceasta varsta, timusul intra in regresie, ajungand la 40 de ani sa cantareasca 15 g.

Limfocitele T (celule albe din sange), care se dezvolta in timus, ajuta sistemul imunitar sa protejeze corpul de infectii, ciuperci, virusuri.

Bolile timusului se refera in special la timoame sau tumori, acestea avand frecventa intre 0.2 si 1, 5%.

Timoamele pot fi benigne (non-canceroase) si maligne (canceroase). Printre bolile timusului se numara si  carcinoamele timice, timolipoamele – acumulari de tesut gras in timus, considerate leziuni benigne –, chisturi timice, care pot fi congenitale sau dobandite. In cele mai multe cazuri, chisturile ovoidale apar la copii, iar cele cu localizare mediastinala, sferice si sunt frecvente la adulti.

E bine sa stii ca simpla atingere in zona timusului, simpa tapare poate creste simtitor starea de energie si vitalitate.

Foto: leafscience.org