Boli legate de mâinile murdare

1 2 jpg jpeg

Poate părea de necrezut că în secolul 21 încă vorbim de boli legate de mâinile murdare, dar se pare că spălarea mâinilor este, în continuare, o problemă. Mâinile intră în contact cu tot ce ne înconjoară, de aceea este atât de important să păstrăm o igienă strictă în acest sens. Altfel, mâinile murdare sunt răspunzătoare de răspândirea mai multor boli infecţioase intestinale sau ale sistemului respirator. Iată ce boli pot răspândi mâinile murdare.

Contaminarea mâinilor se poate face foarte simplu de la un bolnav la om sănătos, în timpul îngrijirii bolnavului. De aceea, cei care lucrează în sistemul medical trebuie să facă o dezinfectare serioasă a mâinilor de fiecare dată după ce intră în contact cu bolnavul. Apoi, cei care lucrează direct cu animale, contaminarea se poate face în timpul jupuitului sau manipulării blănurilor sau pieilor. Poate părea ciudat, dar riscul contaminării încă există.

Boli legate de mâinile murdare – surse de contaminare

Alte surse de contaminare a mâinilor sunt: apa poluată, prin praf, sol, alimente sau gunoaie. De altfel, se poate să contactăm anumite boli prin infectarea unor obiecte în urma atingerii acestuia cu mâinile murdare. Mâinile sunt cel mai des folosite de către om, de la ingerarea alimentelor, la spălarea nasului sau a feţei. Deci, ar trebui să acordăm mare atenţie igienei lor. Copiii ar trebui îngrijiţi cu atenţie, mai ales că ei au tendinţa de a băga orice în gură, mai ales mâinile.

Chiar dacă sună rău, există boli grave ce pot fi contactate şi din cauza nespălării mâinilor. Iată doar câteva: poliomielita, infecţiile streptococice şi stafilococice, TBC, difteria, hepatita virală, enterovirozele şi chiar antrax sau tularemia. Deci, spălarea mâinilor nu ar trebui tratată superficial.

Boli legate de mâinile murdare – cum prevenim infectarea

Înainte de a prezenta pe scurt ce boli sunt legate de mâinile murdare şi sunt cele mai frecvente, iată câteva sfaturi pentru prevenirea infectării cu vreo boală:

- spălarea mâinilor înainte şi după folosirea toaletei, mai ales a celei publice;

- spălarea mâinilor înainte şi după masă;

- dezinfectarea mâinilor după vizita la un bolnav;

- copiii aflaţi în comunitate ar trebui încurajaţi să nu folosească tacâmurile, paharele şi farfuriile sau mâncarea la comun cu ceilalţi colegi;

- spălarea mâinilor după joaca cu animalul de companie.

Hepatita A sau “boala mâinilor murdare”, după cum mai este denumită ea, este una dintre cele mai periculoase, căci ea poate afecta serios ficatul. De aceea, copiii trebuie învăţaţi să se spele cât mai des pe mâini şi să intre în contact cât mai puţin cu zone foarte murdare sau obiecte luate de pe jos. Hepatita se dezlănţuie ca orice gripă la început, apoi apar lipsa poftei de mâncare, diareea şi îngălbenirea pielii şi ochilor (specifice hepatitei A). Dar, se întâmplă, mai rar ce-i drept, ca bolnavii să nu prezinte niciun simptom, şi, deci, nici ei nu ştiu că pot contagia pe alţii. De aceea, prevenirea este importantă.

Boli legate de mâinile murdare – bronşita şi meningita

Gripa şi meningita, două boli cauzate de mâinile murdare. Infecţia virală contagioasă, adică gripa şi meningita, o boală mai rară, pot fi contactate fără probleme din cauza nespălatului pe mâini. Acestea sunt bacterii ce trăiesc mult mai bine în mediile murdare. Dar dacă igiena se face în mod corect şi consecvent, acestea sunt uşor de prevenit.

Bronşita, una dintre cele mai frecvente boli, se poate lua simplu şi rapid prin mâinile murdare. Aceasta cauzează sistemul respirator, prin inflamarea căilor respiratorii, de aici tuse şi respiraţie mai grea. Nu este o boală de trecut cu vederea, dar se poate preveni prin spălarea mâinilor.

Diareea infecţioasă este una dintre bolile ce pot apărea de pe urma mâinilor murdare. Când igienizarea mâinilor se face rar, se permite favorizarea unor germeni patogeni ce produc toxine, care declanşează diareea. Nu este de glumit cu ea, căci se manifestă cu febră, greaţă, pierderi în greutate, deshidratare. Este o boală ce poate fi asociată şi cu rosul unghiilor sau suptului degetelor.

Boli legate de mâinile murdare – bolile ce afectează stomacul, diareea şi enteroviroza

O altă boală destul de gravă, ce afectează stomacul este enteroviroza. Viruşii luaţi prin lipsa de igienă pot afecta stomacul. Simptomele nu sunt cele mai uşoare: febră, vomă, deshidratare mare, greaţă, diaree, dureri abdominale, lipsa poftei de mâncare. Viruşii care produc asemenea boli se pot lua foarte uşor din cauza mâinilor murdare. Medicii avertizează de mult timp că mediul umed şi murdar este propice dezvoltării bacteriilor şi viruşilor responsabil pentru bolile frecvente.

Mai grav este când din cauza igienei se contactează boli mult mai grave, precum tuberculoza, antrax sau poliomielită. De aceea, evitaţi mediile umede, cu mucegai, mediile murdare şi foarte murdare şi aveţi grijă mare la igienizarea cât mai serioasă a voastră şi a familiei voastre.