Boli ale plămânilor - Simptomele la care să fii mereu atent

1 2 jpg jpeg

Plamanii sunt parti ale sistemului respirator, localizati in interiorul cutiei toracice, deasupra diafragmului, organe complexe, de consistenta spongioasa cu tesut elastic, care au rolul de a inspira si expira dioxidul de carbon.

In timpul respiratiei, oxigenul intra in organism, fiind distribuit la nivelul plamanilor prin sistemul numit arbore bronsic, format din bronhii si bronhiole - ramuri care descresc in diametru.

Boli ale plămânilor - Pneumoniile bacteriene

Acestea reprezintă mai bine de 70% din totalul pneumoniilor, cauza cea mai frecventă fiind infecţia cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae), o bacterie descoperită de Pasteur. Boala este mai frecventă la bărbaţi şi la tineri. Bacteria se transmite pe cale aeriană, iar factorii favorizanţi sunt frigul, umezeala şi oboseala.

Pneumonia debutează brusc, cu febră, frisoane, dureri toracice şi tuse seacă.

Boli ale plămânilor -  Astmul bronşic

Este o boală inflamatorie cronică ce se caracterizează prin crize periodice de bronhospasm (scade diametrul bronşiilor brusc, ceea ce face dificilă respiraţia). În crizele de astm, mucoasa căilor aeriene se îngroaşă şi scade diametrul căilor respiratorii. Cauzele astmului sunt diverse şi implică interacţiunea între predispoziţia genetică şi factorii de mediu (fum, praf, pulberi).

Astmul bronşic este de două tipuri – alergic şi nonalergic (de cauze necunoscute). Primul tip de astm apare frecvent la copii, cel de-al doilea tip apare la adult şi are o evoluţie mai puţin bună.

Boli ale plămânilor Bronşita cronică

Este o afecţiune caracterizată prin tuse productivă ce durează mai mult de trei luni şi apare regulat pe o perioadă de doi ani. Manifestările bronşitei cronice sunt tusea şi expectoraţia.

Cauza cea mai frecventă asociată cu bronşita cronică este fumatul – iritarea permanentă a căilor aeriene, datorată fumului, produce o creştere a numărului de celule caliciforme, care secretă mucus.

Boli ale plămânilor - Tuberculoza

TBC-ul este produs de o bacterie – Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch). Acesta afectează de obicei plămânii, dar poate ajunge şi la rinichi, oase sau creier. Infecţia cu bacilul Koch este diferită de TBC. Cu toţii putem fi infectaţi, dar nu facem tuberculoză.

Aceasta apare după asigurarea unor condiţii speciale organismului – frig, umezeală, oboseală, sistem imunitar slăbit. Bacilul se transmite pe cale aeriană şi este foarte rezistent în mediul extern. Tuberculoza se manifestă prin tuse persistentă cu expectoraţii, dureri toracice. Deşi a fost considerată a fi o boală fără tratament, acum se poate trata prin administrarea unor antibiotice puternice.

Boli ale plămânilor -   Cancerul bronho-pulmonar

Cauza principală a cancerului este necunoscută. Se cunosc doar factorii de risc şi pe primul loc a fost pus fumatul (demonstrat prin studii epidemiologice); alţi factori sunt profesia – medii cu pulberi de azbest, gudron, poluarea aerului – incidenţa cancerului bronho-pulmonar este mai mare în ţările dezvoltate - şi factorii ereditari.

Cancerul bronho-pulmonar este mai frecvent la bărbaţi, dar raportul dintre sexe a început să scadă în ultimii ani. Simptomele sunt tusea uscată, durerea toracică şi uneori hemoptizie (eliminare de sânge din căile respiratorii).