Boala Parkinson, o problemă cu care Michael J. Fox se luptă de peste 25 de ani

1 boala parkinson michael j fox jpg jpeg

Diagnosticat în 1991 cu boala Parkinson, actorul canadian Michael J. Fox (58 de ani) se luptă în prezent şi cu alte probleme de sănătate, la coloana vertebrală.

Când a primit vestea că are boala Parkinson, actorul din „Înapoi în viitor” s-a speriat, dar nu a conştientizat exact ce înseamnă acest lucru şi abia în 1994, când a început să-i simtă efectele, şi-a acceptat boala şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-i facă faţă. După alţi câţiva ani, a decis să nu-şi mai ascundă de publicul larg problemele de sănătate, iar în 2000 a pus bazele unei fundaţii şi a început să pledeze pentru găsirea unui  leac pentru această afecţiune. „Am fost aşa de speriat! Nu ştiam nimic despre Parkinson. Cineva îţi spune că viaţa o să ţi se schimbe complet. Da? Când? Mă simt bine acum, dar atunci nu eram în stadiul de „Sunt bine acum”, ci de „O să fiu rău”. Şi abia în 1994 am început să înţeleg. Atunci am început să accept boala - şi acceptarea nu înseamnă resemnare. Înseamnă înţelegerea şi managerierea ei directă”, a mărturisit starul pentru Variety. Odată cu acceptarea suferinţelor sale, actorul a vorbit de multe ori despre boala Parkinson, subliniind faptul că l-a ajutat mult interacţiunea cu alte persoane bolnave de Parkinson şi că a învăţat să privească viaţa „printr-o lentilă de optimism şi umor”.

Anul acesta, Michael J. Fox s-a confruntat şi cu probleme grave ale coloanei vertebrale, care au necesitat intervenţie chirurgicală şi un efort susţinut de recuperare, dar, în prezent, actorul spune că se simte mai bine şi că a primit chiar câteva propuneri de a apărea în filme.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este o afecţiune degenerativă care împiedică buna capacitate de mişcare. Boala se dezvoltă treptat, de obicei începe cu un uşor tremur al mâinilor şi o senzaţie de înţepenire în tot corpul, şi continuă cu lipsa de echilibru în timpul mersului, schimbarea expresiei faciale (devine fixă, din cauza afectării nervilor care controlează muşchii feţei), schimbarea vocii (devine uşor tremurată) şi diminuarea simţului olfactiv. Alte simptome care pot să apară sunt schimbările de stare, inclusiv depresia, dificultăţi la mestecare şi înghiţire, tulburări de somn, constipaţie şi probleme urinare. Factorii de risc pentru boala Parkinson sunt: nivelul mic de dopamină (celulele care produc acest neurotransmiţător mor în creier), nivelul scăzut de norepinefrină (neurotransmiţător cu importanţă în controlul multor funcţii automate ale organismului, precum circulaţia sângelui), prezenţa corpilor Lewy (agregate proteice în creier), factorii genetici, expunerea la substanţe toxice, factorii autoimuni.

Sursă foto: pagină Instagram Michael J. Fox

Citeşte mai multe despre boala Parkinson:

De ce apare maladia Parkinson

Semne timpurii ale bolii Parkinson