Boala inflamatorie intestinală afectează în special femeile

1 2 jpg jpeg

Boala inflamatorie intestinală denumeşte un grup de afecţiuni care cauzează inflamarea sistemului digestiv. Cele mai frecvente sunt colita ulcerativă şi boala Crohn.

Sistemul digestiv se întinde de la cavitatea bucală până la anus. Dacă sistemul digestiv este sănătos, mâncarea circulă cu uşurinţă de-a lungul acestuia, organismul absoarbe nutrimentele, iar restul este eliminat prin urină şi fecale. Dacă suferi de boala inflamatorie intestinală, înseamnă că o parte din sistemul tău digestiv este inflamat. În timp, inflamaţia poate cauza dureri, diaree şi, uneori, sânge în fecale. Din cauza inflamaţiei, corpul nu poate absorbi toate nutrimentele din mâncare, ceea ce ar putea duce la malnutriţie. În general, un risc mai mare îl au persoanele cu istoric familial de boală inflamatorie intestinală.

Tipuri de boală inflamatorie intestinală

Cele mai des întâlnite forme de boală inflamatorie intestinală sunt colita ulcerativă şi boala Crohn. Cele două sunt asemănătoare, dar afectează părţi diferite ale sistemului digestiv. Colita ulcerativă afectează intestinul gros şi rectul, unde provoacă inflamaţie şi mici răni. Aceste ulceraţii pot să sângereze şi să producă puroi. Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv, dar, de obicei, inflamaţia se produce în zona stomacului sau a intestinelor.

Boala inflamatorie intestinală - cauze şi simptome

Cercetătorii  încă nu au descoperit cauzele acestor afecţiuni intestinale, o teorie vehiculată fiind că sistemul imunitar al persoanelor afectate ar putea reacţiona exagerat la prezenţa bacteriilor prezente în mod normal în sistemul digestiv. Anumite studii au arătat că riscul de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală este mai mare la femeile care iau antibiotice, pilule contraceptive sau antiinflamatoare nesteroidiene (aspirină, ibuprofen).

Simptomele pot varia de la uşoare la severe şi sunt similare pentru boala Crohn şi colita ulcerativă. Printre semnele bolii se numără diareea, crampele abdominale severe, pierderea apetitului şi scăderea în greutate, oboseală, febră, sângerări rectale, dureri articulare şi iritaţii ale pielii. Femeile sunt afectate suplimentar de boala inflamatorie intestinală, careduce în cazul lor la accentuarea simptomelor menstruaţiei, la dificultăţi în obţinerea unei sarcini şi la deficit de fier.

Ce opţiuni de tratament există pentru boala inflamatorie intestinală

Pacienţii cu boală inflamatorie intestinală iau, la indicaţia specialistului, medicamente pentru controlul simptomelor (aminosalicilaţi, corticosteroizi, imunosupresoare şi antibiotice când este cazul) şi urmează recomandările  acestuia în ceea ce priveşte stilul de viaţă (reducerea stresului, limitarea alcoolului, renunţarea la fumat, consumul de probiotice, evitarea produselor de la fast-food şi a celor cu mulţi aditivi nocivi). În unele cazuri, este nevoie de intervenţie chirurgicală. Mai mult de jumătate dintre pacienţii cu boala Crohn au nevoie de operaţie la 20 de ani după diagnosticarea afecţiunii şi 1 din 3 persoane care suferă de colită ulcerativă va avea la un moment dat nevoie de operaţie. Chirurgia nu vindecă boala inflamatorie intestinală, dar uşurează simptomele severe.

Citeşte mai multe despre boala inflamatorie intestinală:

Ce tulburări digestive semnalează boli inflamatorii