Boala inflamatorie a colului uterin. Tot ce trebuie sa stii despre cervicita

1 cum putem sa prevenim aparitia candidozei vaginale rxjx jpg jpeg

Cervicita reprezinta o inflamatie la nivelul colului uterin, iar de cele mai multe ori simptomele lipsesc cu desavarsire. Este o afectiune genitala frecvent intalnita. Colul este partea cea mai de jos a uterului. El se extinde usor inspre vagin. In timpul travaliului, colul uterin (cervixul) se dilata pentru a-i permite bebelusului sa treaca prin canalul endocervical.La fel ca orice tesut din corp, colul uterin sau cervixul poate sa se inflameze dintr-o varietate de motive. Inflamatia colului uterin este cunoscuta drept cervicita.

Cauzele cervicitei

Microbii si virusii care sunt responsabili de aparitia vaginitei pot conduce la aparitia unei rani pe colul uterin. Bolile cu transmitere sexuala (BTS) cum ar fi gonoreea, clamidioza, herpesul genital sau condilomatoza genitala pot infecta colul uterin. Majoritatea infectiilor bacteriene sau virale care cauzeaza cervicita sunt transmise pe cale sexuala.In rare cazuri, o rana pe col poate fi cauzata de:

- vaginoza bacteriana

- agenti chimici

- un dispozitiv inserat in vagin

- alergie la spermicidele contraceptive sau la latexul din prezervative

Simptomele cervicitei

- sangerari vaginale anormale

- secretii vaginale persistente de culoare gri sau alba, care pot avea un anumit miros

- durere vaginala

- durere in timpul raportului sexual

- o senzatie de presiune pelvina

- dureri de spate.

Tratamentul pentru cervicita

Pentru ca tratamentul sa fie unul de succes, este obligatoriu cunoasterea cauzei ce a stat la baza dezvoltarii cervicitei. Cand are o cauza infectioasa, tratamentul consta in administrarea de antibiotice, cel mai adesea sub forma de supozitoare vaginale. Daca acest tratament nu da rezultate, zona inflamata poate fi cauterizata prin electrocoagulare, crioterapie sau prin tratamentul cu laser pentru a distruge tesuturile afectate.