Boala Beri Beri - netratată poate duce la moarte

1 boala beri beri netratata poate duce la moarte jpg jpeg

Boala Beri Beri este o boala caracterizata prin simptome ca pierdere in greutate, slabiciune fizica si durere, batai neregulate ale inimii, deteriorari ale creierului, insuficienta cardiaca. Daca nu este tratata poate duce la moarte.

Boala Beri-beri aparea in urma cu mult timp doar la persoanele instarite, nu si la cele mai sarace, iar medicii, care stiau ca este cauzata de o deficienta nutritionala, nu stiau ce substanta lipsea, neputandu-si explica originea bolii. Descoperirile ulterioare au aratat insa ca beri-beri este generata de o carenta de vitamina B1 (tiamina), care se gaseste indeosebi in coaja unor cereale. Bogatii spalau orezul atat de bine incat indepartau o mare parte din tiamina, in timp ce saracii nu procedau la fel si consumau suficienta vitamina B1. Painea alba poate de asemenea cauza o deficienta a acestei substante, astfel ca in tarile dezvoltate se adauga vitamina B1 in aluat. In zilele noastre boala este intalnita mai mult la alcoolici, deoarece corpul lor nu mai absoarbe cum trebuie aceasta vitamina.

Boala Beri-beri - Semne si simptome

Beri-beri umed

Aceasta forma de deficienta de tiamina afecteaza sistemul cardiovascular si este impartita in acuta si cronica. In forma acuta sau beri-beri Shoshin, lezarea predominanta este a cordului, iar deteriorarea rapida apare din cauza imposibilitatii inimii de a-si mentine functia. Simptomele de prezentare includ tahicardie, presiune diastolica scazuta, cardiomegalie, edem pulmonar si cianoza. Beri-beri umed este caracterizata de nivele ridicate de acid lactic. Aceasta conditie poate fi reversibila rapid prin infuzia de tiamina, daca este administrata precoce.

Forma cronica umeda de beri-beri cu insuficienta cardiaca are trei stadii:

  • initial apare vasodilatatia periferica compensind insuficienta cardiaca
  • apoi progresia vasodilatatiei este perceputa de catre rinichi ca o pierdere de volum, se activeaza renin-angiotensina cu retentie de apa si sare
  • consecutiv incarcarea de volum determina edem periferic si pleurezie.

Suprasolicitarea cardiaca determina tahicardie, hipertensiune si durere anginoasa.

Beri-beri uscat

Aceasta forma afecteaza sistemul neuromuscular. Predomina polinevrita si paralizia simetrica a nervilor periferici, ascendenta. Sistemul senzorial este afectat primul, urmat de sistemele motor si autonomic. Primul este pierdut simtul tactil, urmat de durere si temperatura. Peresteziile si hiperesteziile incep la extremitatile inferioare si afecteaza gradat extremitatile superioare si zona periorala. Reflexele tendinoase profunde sunt pierdute, muschii devin durerosi si apare piciorul sau incheietura miinii cazute.

Lasata netratata, apar slabiciunea progresiva musculara, emancierea musculara si paralizia completa. Encefalopatia este un mod alternativ de prezentare, cu varsaturi, dezorientare, nistagmus orizontal, paralizii ale miscarilor oculare, ataxie si afectare mentala progresiva. Sindromul Korsakoff precede recuperarea completa. confuzia este urmata de pierderea memoriei recente si confabulatie (creearea de evenimente pentru a acoperi pierderea de memorie).

Beri-beri infantil

Apare in diferite forme si afecteaza tipic copiii alaptati la sin ale caror mame au beri-beri. Copilul este constipat, plinge, este nelinistit si varsa.

Sunt recunoscute trei forme ale bolii:

  • forma pur cardiologica sau pernicioasa la copii 1-3 luni, prezinta cianoza si elemente ale insuficientei cardiace acute, copii mor in 2-4 ore, dar acest tip de boala raspunde rapid la tiamina
  • forma afonica este observata la copiii intre 4-6 luni, este o forma usoara a bolii care determina pierderea vocii prin paralizia corzilor vocale
  • forma pseudomeningitica la copii 7-9 luni, cu semne clinice de meningita, dar fara elemente in LCR, asociaza varsaturi, convulsii si transpiratii.

Acest deficit este observat la persoanele cu consum crescut de carbohidrati si aport scazut de tiamina. Alte grupuri de risc includ necesitatile ridicate de tiamina datorita stresului metabolic sau psihic: lactatia, sarcina, exercitiile fizice excesive, bolile recurente (cancer, afectiuni hepatice, infectii, hipertiroidism, chirurgia. Aceasta forma este rar intilnita la pacientii cu pierderi lichidiene crescute: dializa, diureza cronica, malabsorbtie. Simptomele sunt usoare, cu anorexie ca prim simptom.

Alte simptome cuprind slabiciunea, crampele musculare, senzatia de arsura in palme si talpi, indigestie, iritabilitate si depresie. Dupa 2-3 luni apare apatia, hipotensiunea, scaderea in greutate, sensibilitatea musculara, confuzia, ataxia, pierderi ale memoriei recente.