Sărbătorile vin cu mese bogate, stropite cu vin, şi multe dulciuri în desaga Moşului. Chiar dacă pare dificil să rezistăm tentaţiilor culinare, trebuie să fim atenţi cum combinăm toate bunătăţile de pe masă pentru a evita neplăcerile digestive.

Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne dă câteva sfaturi pentru a combate una dintre cele mai frecvente neplăceri digestive, sindromul de colon iritabil.

Simptomele acestui sindrom, precum balonarea, durerile abdominale, constipaţia sau, dimpotrivă, diareea, ne pot distruge sărbătorile. Iată câteva reguli simple, care ne vor ajuta să avem nişte sărbători fericite şi sănătoase.

Evitaţi consumul de alcool, de băuturi prea reci sau prea fierbinţi.

Consumaţi o cantitate suficientă de lichide.

Păstraţi un orar fix pentru mese, chiar dacă este perioada vizitelor. Încercaţi să evitaţi mesele copioase şi ingestia rapidă.

Nu renunţaţi la exerciţiile fizice. Faceţi o plimbare de jumătate de oră pe zi, pentru ca mâncarea să se „aşeze”.

Evitaţi fumatul şi faceţi băi calde.

Preparatele speciale de Crăciun, care umplu mesele în această perioadă, sunt grele şi pot da peste cap digestia. Aveţi grijă să consumaţi o cantitate suficientă de fibre şi limitaţi alimentele grase, laptele şi crudităţile.

Iată alimentele pe care ar trebui să le evitaţi pentru a nu declanşa sindromul de colon iritabil:

* alimente bogate în reziduuri care balonează (fructe crude, legume);

* alimente preparate cu grăsime în exces (vegetale şi animale);

* băuturi carbogazoase sau răcoritoare sintetice (balonează şi produc diaree);

* alimente iritante (usturoi, hrean, ardei iute, chili, ketchup iute);

alimente acide sau care fermentează (bulion, brânzeturi fermentate).

Alimentele indicate sunt pâinea prăjită, orezul, grişul, brânza de vaci, ceapa, morcovul, bananele, merele rase, gutuile, o linguriţă de ulei presat la rece, puţină sare, caş.

Sunt permise piureurile de cereale şi legumele, mai ales cartofii cu unt. Se recomandă, de asemenea, un pahar cu suc de morcovi pe zi.

Click! spune

Majoritatea pacienţilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezintă, rapid după ingestia de alimente, simptome ce includ dureri abdominale, constipaţie, diaree (sau perioade de constipaţie alternând cu perioade de diaree), balonare şi distensie abdominală.