Berea, duşman al sănătăţii?

1 2 jpg jpeg

Chiar dacă o jumătate de bere înseamnă cantităţi de alcool variabile (conţinutul de alcool este între 4,5 şi 7%), oamenii de ştiinţă afirmă că cine bea sub 500 ml pe zi nu-şi modifică aspectul, cu condiţia să aibă un regim alimentar echilibrat.

Însă, în cazul în care este consumată în exces, berea poate contribui la depunerea grăsimilor pe tot corpul.

Cercetătorii suedezi de la Universitatea din Goteborg au evaluat efectele consumului regulat de bere din ţara lor.

Aceştia au desfăşurat un studiu pe un eşantion de 20 de mii de voluntari - aproape 8 mii de bărbaţi şi peste 12 mii de femei -, care au fost observaţi timp de opt ani şi jumătate şi împărţiţi în mai multe categorii, în funcţie de câtă bere beau.

Voluntarilor li s-au măsurat regulat curba de greutate, circumferinţa taliei şi a şoldurilor, ceea ce a dus la constatarea că, aparent, nu există nicio legătură între proeminenţa abdomenului şi consumul de bere.

Reduce riscul de diabet şi hipertensiune

În plus, specialiştii afirmă că berea este chiar benefică, dacă este consumată în cantităţi moderate.

Consumul de bere poate reduce riscul de diabet şi hipertensiune arterială, deoarece conţine acid folic, multe vitamine din complexul B, potasiu, fier şi calciu, cu efecte protectoare pentru sistemul cardiovascular.

Din aceste motive este la fel de bună pentru organism ca şi cantităţile moderate de vin, potrivit unor cercetători spanioli, cu condiţia să se respecte un regim mediteranean, bogat în peşte, fructe, legume şi ulei de măsline şi să se practice un minim de activitate fizică.

Alte studii arată că berea ar putea avea un efect protector în privinţa diabetului de tip 2 (de la maturitate).

De asemenea, consumul moderat de bere ar reduce şi riscul de cancer de colon (cel puţin la şoareci!), datorită conţinutului de antioxidanţi.

Joacă un rol crucial în soliditatea oaselor

Nu în ultimul rând, într-un studiu britanic se arată femeile care beau un pahar de bere pe zi au un risc mai mic de a suferi de osteoporoză. Cercetătorii subliniază că berea este o sursă ideală de siliciu, element care joacă un rol crucial în soliditatea oaselor, îndeosebi după menopauză.