Beneficiile uleiului de cocos, „cheia“ unei sănătăţi de fier

1 2 jpg jpeg

Toate aceste beneficii pe care le-am pomenit mai sus, dar nu numai (pentru că mai sunt multe altele) se datorează, în principal, acizilor lauric, capric şi caprilic, prezenţi în compoziţia uleiului de cocos.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, proprietăţilor lor sunt antimicrobiene, antioxidante, antifungice, antibacteriene sau de calmare. Uleiul de cocos este folosit în mod frecvent în ţările tropicale, în special în India, Sri Lanka, Tailanda, Filipine, care sunt de altfel şi cele mai mari producătoare.

Cum este folosit acidul lauric de către organism?

Corpul omenesc transformă acidul lauric în monolaurin, compus care luptă cu viruşii şi bacteriile care provoacă boli precum herpesul, gripă sau chiar HIV. Ca rezultat al acestor beneficii, deşi mecanismul exact de acţiune era necunoscut, uleiul de cocos este folosit des în Ayurveda, medicina tradiţională indiană.

The Coconut Research Center a întocmit o listă a potenţialelor beneficii ale uleiului de cocos atât în medicina modernă, cât şi în cea tradiţională. Iată numai câteva!

Beneficiile uleiului de cocos pentru ingrijirea părului

Uleiul de cocos este cel mai bun nutrient natural pentru părul tău. Ajută la creşterea sănătoasă a acestuia şi îi dă un aspect strălucitor. De asemenea, ajută la reducerea cantităţii de proteină pierdută care ar putea cauza un aspect nesănătos sau inatractiv părului tău.

Poţi aplica numai câteva picături de ulei de cocos pe părul uscat, în fiecare zi, după ce faci duş. Nu este nevoie să clăteşti pentru că este foarte bine absorbit de firele de păr. Dacă masezi scalpul cu câteva picături de păr te va ajuta să scapi de mătreaţă.

Citeşte şi:

Uleiul de nucă de cocos previne diabetul

Trucuri de înfrumuseţare cu ulei de cocos

Uleiul de oregano, antibiotic natural

Boli de inimă

Potrivit sursei citate, este o concepţie greşită aceea potrivit căreia uleiul de cocos nu este bun pentru sănătatea inimii. Şi asta pentru că are în componenţa sa o mare cantitate de acizi graşi saturaţi.

În realitate, spun specialiştii, uleiul de cocos este benefic pentru inimă. Conţine 50% acid lauric, care ajută în mod activ la prevenirea mai multor probleme, cum sunt colesterolul mărit sau hipertensiunea.

Beneficiile uleiului de cocos pentru piele sănătoasă

Uleiul de cocos este excelent şi pentru masaj. Acţionează ca un emolient pentru toate tipurile de piele. Întârzie apariţia ridurilor, tratează pielea în diverse afecţiuni cum ar fi psoriazisul, dermatita, eczema sau alte infecţii.

Totodată, uleiul de cocos ajută la prevenirea îmbătrânirii premature a pielii şi a bolilor degenerative datorită proprietăţilor sale antioxidante.

Mai puţine kilograme

Uleiul de cocos este foarte folositor atunci când vrei să pierzi din kilogramele în plus. Este uşor de digerat şi ajută la funcţionarea sănătoasă a tiroidei şi sistemului endocrin.

Rata metabolismului creşte, pancreasul nu mai este „stresat“, astfel că este consumată mai multă energie ceea ce duce la pierderea în greutate.

Digestie bună

Funcţiile interne ale uleiului de cocos apar în principal atunci când este folosit la gătit. Astfel că, îmbunătăţeşte sistemul digestiv şi previne numeroase boli stomacale sau legate de digestie, cum este sindromul colonului iritabil. Grăsimile saturate prezente în uleiul au proprietăţi antimicrobiene şi luptă cu bacteriile şi paraziţii care cauzează indigestia.

Uleiul ajută şi la absorbţia nutrienţilor, cum sunt vitaminele, mineralele şi aminoacizii. Datorită acestui lucru, el este recomandat pentru problemele oaselor sau cele dentare. Datorită absorbţiei rapide de calciu, uleiul de cocos poate ajuta la tratarea parodontozei.