Beneficiile saunei finlandeze. Sănătate simplă de la nordici

1 2 jpg jpeg

Finlanda este cunoscută pentru tradiţia de mii de ani pe care o are cultura saunei. De la cabinele antice în pământ la cabinele moderne de saună, principiul de bază al saunei finlandeze a rămas acelaşi, adică îmbinarea aspectelor băii cu aer cald de tipul celei antice romane cu baia de abur turcească.

În sauna finlandeză temperaturile ajung la 90-100 de grade Celsius. Organismul uman nu suportă mai mult de 42 de grade Celsius, astfel că în cazul acestei saune corpul încearcă să îşi regleze temperatura dilatând porii epidermei, astfel crescând transpiraţia, prin care se pierde căldura în exces.

Beneficiile saunei finlandeze – expunerea la temperaturi ridicate creează transpiraţia abundentă prin care se elimină toxinele

Atunci când organismul este expus la temperaturi foarte ridicate, se creează o stare de febră artificială (hipertermie), care face parte din procesul de vindecare naturală a organismului, stimulând sistemul imunitar prin producerea de globule albe, interferoni şi anticorpi.

Cele mai importante beneficii ale saunei finlandeze sunt: revitalizarea pielii şi păstrarea elasticităţii ei, creşterea rezistenţei organismului la infecţii şi viruşi, durerile artritei sunt alinate, relaxarea muşchilor, eliminarea toxinelor din organism, accelerarea circuitului sanguin şi o stare de bună dispoziţie în urma saunei.

Sauna uscată este cea mai eficientă în ceea ce priveşte încălzirea cât mai mare. Climatul pe care îl creează permit corpului să suporte mai bine temperaturile ridicate. De altfel, transpiraţia abundentă permite corpului să se detoxifieze cât mai bine. La intrarea în saună este recomandat un duş la temperatura camerei şi hidratare din plin, iar la ieşire se recomandă un duş rece, această alternanţă determinând modificări bruşte la nivelul sistemului arterial, ceea ce constituie o formă de antrenament excelent pentru motilitatea vasculară.

Beneficiile saunei finlandeze – sauna, un remediu naturist pentru acnee şi boli ale pielii

În lichidele secretate de glandele sudoripare în momentul expunerii la temperaturi ridicate, se găsesc şi săruri minerale sau substanţe reziduale din organism. În plus, glandele secretă şi o proteină bactericidă, care are rolul de a limita dezvoltarea florei bacteriene cutanate, astfel că este o metodă foarte bună de a scăpa de acnee.

Aşa cum ceaiurile sudorifice sunt cele mai bune pentru a scăpa de răceală, sauna uscată, care stimulează transpiraţia abundentă, ajută organismul să se debaraseze fără medicamente se bacteriile şi viruşii de la nivelul epidermei, dar şi de cele de la nivelul căilor respiratorii. Bacteriile nu rezistă la temperaturi între 80-90 de grade Celsius, temperaturile suportate de cei mai mulţi oameni. Prevenirea anumitor boli se poate face prin sauna finlandeză.

Un alt beneficiu pe care îl aduce sauna finlandeză este că studii recente au arătat că organismul se comportă în sauna uscată ca atunci când face exerciţii cardio. Asta înseamnă că sauna ritmul inimii creşte, circulaţia sangvină se îmbunătăţeşte, aşadar are loc accelerarea metabolismului.

Beneficiile saunei finlandeze – întăreşte sistemul imunitar şi accelerează metabolismul

Se cunoaşte că exfolierea pielii se face mult mai bine după un duş fierbinte sau după saună, deoarece porii se deschid şi pielea se curăţă mai eficient. Aşadar, sauna este mediul perfect de a face tratamente pentru piele sau ten cu diferite măşti, dar este la fel de bună şi pentru aromaterapie pentru desfundarea căilor respiratorii sau relaxare. Aroma de mentă sau eucalipt pot fi folosite pentru desfundarea nasului, lavanda şi trandafirul pentru împrospătare şi antiinflamatoriu, iar pentru energie esenţa de portoclae sau lămâie.

Relaxarea într-un mod natural după o zi de muncă plină sau după un antrenament mai intens se face mai ales prin saună, aşadar, pe lângă beneficiile asupra organismului, sauna are beneficii excelente şi asupra stării psihice.

Sauna umedă creează vapori de apă, dar temperatura este mai redusă decât în cazul saunelor uscate finlandeze. Saunele umede sunt mult mai eficiente pentru hidratarea pielii. Se recomandă masajul cu uleiuri hidratante după saună pentru pielea deshidratată.