Folosite adesea pentru a îmbunătăţi textura şi aspectul pielii, împachetările cu nămol au, înainte de toate, efect terapeutic. Printre altele, ajută la eliminarea toxinelor şi la tratarea reumatismului.

Împachetările corporale implică numai ingrediente naturale, de obicei amestecuri de ierburi şi minerale, menite să înfrumuseţeze sau să trateze. Uleiurile esenţiale, dar şi sărurile marine pot fi, de asemenea, utilizate în tratamentele corporale, iar rezultatele pot fi imediate.

În cazul toxinelor sau a retenţiei de lichide, ce pot fi ameliorate doar pe moment, este nevoie de împachetări periodice cu nămol şi aloe vera. Acestea relaxează corpul şi reduc stresul, contribuind şi la micşorarea tensiunii arteriale.

Cum se efectuează

În scop terapueutic, se fac băi cu nămol sau aplicaţii de cataplasme sau comprese cu nămol. Tratamentele cu nămol absorb şi ajută la eliminarea toxinelor şi a excesului de fluide (cele interstiţiale, situate între spaţiile mici de ţesuturi).

Pentru asigurarea unor rezultate optime, înainte de împachetarea propriu-zisă, pacientului îi este exfoliat întreg corpul, aşezat fiind pe o masă de masaj.

După ce se îndepărtează celulele moarte, printr-un duş călduţ, terapeutul aplică nămolul pe corp şi apoi îl acoperă cu un strat de folie de plastic. Ulterior, pacientul este învelit cu prosoape sau cu o pătură termică şi este lăsat să se relaxeze preţ de 30 de minute.

Pentru ce sunt recomandate

În centrele balneoclimaterice, pacienţii pot urma o serie de tratamente, inclusiv împachetări cu nămol, care au rată mare de succes. Acestea sunt recomandate, în principal, pentru tratarea articulaţiilor obosite şi dureroase şi pentru reducerea inflamaţiilor.

La noi în ţară, poţi merge la Techirghiol, Mangalia, Lacul Sărat şi Băile Herculane. Techirghiolul este faimos pentru tratamentele cu nămol şi datorită mediului său hipersalin.

Pentru piele

• Hidratează

Nămolul conferă pielii un aspect frumos şi hidratat. De asemenea, tonifiază şi conferă fermitate pielii, relaxează şi calmează musculatura.

• Detoxifică

Anumite materiale, folosite pentru înfăşurarea corpului, aplicate peste argilă, alge marine, dar mai ales nămol, pot „scoate” toxinele din organism.

• Tratează problemele dermatologice

Împachetările şi băile cu nămol au o importantă activitate antiinflamatoare, care poate remedia unele probleme de piele. Un studiu realizat de medicii italieni a demonstrat că poate reduce semnificativ simptomele cauzate de psoriazis. De asemenea, ameliorează acneea.

Pentru oase

• Indicate în reumatism

Nămolul a fost folosit, de secole întregi, în estul şi vestul Europei, ca modalitate de calmare a artritei, în cele mai renumite centre de tratament. Împachetările cu nămol au rezultate bune şi în cazul reumatismului.

Datorită compoziţiei sale biochimice, nămolul poate trata afecţiuni inflamatoare (spondilită anchilozantă, poliartrită reumatoidă) şi musculare. Tot el creşte şi flexibilitatea articulaţiilor, redând mobilitatea.

Sfatul Click! Sănătate: În cazul în care suferi de dermatită acută, nu ai recomandarea certă a unui medic sau ai răni deschise pe corp, împachetările cu nămol îţi sunt contraindicate.