Te-ai decis să donezi sânge? Pentru a îndeplini toate condiţiile, trebuie să ai peste 55 de kilograme dacă eşti femeie şi să nu fi avut boli infecţioase. În plus, persoanele care donează sânge au o imunitate mai bună.

La o singură donare, se recoltează 450 ml de sânge, cantitate considerată sigură şi care se reface repede. În cel mai „rău” caz, în cel mult o lună, spun specialiştii.

Pentru a putea dona, persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani şi să se încadreze din punct de vedere al greutăţii între 55-100 kg (femei) şi 60-110 kg (bărbaţi).

Donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele trei luni intervenţii chirurgicale, dar nici să fi avut afecţiuni precum hepatită (de orice fel), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, probleme cardiace sau ale pielii ori bruceloză. De asemenea, persoanele care au miopie cu peste -6 dioptrii nu pot dona.

Donatorul nu trebuie să aibă alergii, să nu se fi vaccinat în ultimele două săptămâni şi să nu fie răcit în momentul donării.

,,O şedinţă de recoltare durează în medie 50 de minute. După donare, pacientul trebuie să se hidrateze cât mai bine, pentru a înlocui volumul de sânge pe care l-a donat”, ne-a spus medicul Andi Rosin, directorul general al Institutului Naţional de Transfuzie Sangvină.

Iată ce beneficii aduce sănătăţii donarea de sânge!

Beneficiile donării de sânge: creşte rezistenţa organismului

Ştiai că donarea de sânge creşte imunitatea şi rezistenţa la traumatisme, iar riscul de paralizie şi de accident vascular scade cu 30%?

Donarea nu numai că ajută la salvarea altor vieţi, însă este şi recomandată persoanelor hipertensive care nu urmează un tratament pentru această afecţiune.

După fiecare donare, sângele din corp se „reîmprospătează”. Astfel, capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor este mult mai mare.

Beneficiile donării de sânge: protejează inima

Potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Medical Association, oamenii cu vârste între 43 şi 61 au o rată mult mai mică de incidente cardiace dacă sunt donatori de sânge periodici.

În plus, un studiu realizat în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbaţi a demonstrat că bărbaţii şi-au redus cu 88% şansă unui incident cardiovascular.

Beneficiile donării de sânge: diminuează riscul de cancer

Un alt studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute din Marea Britanie a demonstrat, de asemenea, că există o legătură între cantitatea de fier din sânge şi riscul de cancer, crescând numărul de radicali-liberi din corp.

În linie cu această teorie, un alt studiu de 5 ani făcut pe 2300 de oameni a descoperit că persoanele care donează sânge de două ori pe an au o rată mai mică de cancer şi o rată de mortalitate mai mică decât cei care nu donează sânge. Trebuie menţionat însă că aceste beneficii sunt valabile în cazul donaţiilor de sânge la intervale regulate şi nu incidentale.

Beneficiile donării de sânge: pierzi calorii

O altă consecinţă a donării de sânge este pierderea de calorii. După donarea de sânge, corpul îşi reînnoieşte volumul de sânge pierdut.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea California din San Diego, SUA, sunt de părere că pentru fiecare 250 de grame de sânge donat, o persoană poate pierde până la 600 de calorii.

Femeile pot dona de 3 ori pe an

Femeile pot dona într-un an de trei ori, în timp ce bărbaţii de patru ori.

Pentru fiecare donare, persoana primeşte o adeverinţă pentru o zi liberă de la serviciu (o scutire de frecvenţă în cazul elevilor/studenţilor), tichete de masă şi reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, pentru o lună.

,,Pe lângă analizele gratuite, la cererea pacientului se mai pot face şi radio­grafie pulmonară şi EKG”, mai spune medicul Rosin.