Chirurgia robotică reprezintă un nou pas al chirurgiei minim invazive, o procedură mult mai avansată decât chirurgia laparoscopică. Această nouă metodă prezintă numeroase avantaje atât pentru pacient, cât şi pentru medicul chirurg şi este din ce în ce mai preferată în vederea efectuării anumitor intervenţii chirurgicale.

Cum funcţionează chirurgia robotică?

Chirurgia robotică este un sistem computerizat care oferă ajutor în procedurile chirurgicale. Scopul ei este să depăşească limitările chirurgiei minim-invazive şi să contribuie la îmbunătăţirea capacităţilor procedurale anterior constituite ale chirurgului. Prin intermediul acestui robot, mişcările mâinilor chirurgului sunt transformate în mişcările instrumentelor introduse în corpul pacientului prin câteva incizii de dimensiuni minime.

Care sunt principalele beneficii ale chirurgiei robotice?

Prin utilizarea chirurgiei robotice, pacienţii şi chirurgii care îi tratează beneficiază de o serie de avantaje foarte importante:

Beneficii pentru pacient:

• Hemoragie minimă şi nevoi scăzute de transfuzie. Procedurile chirurgicale robotice sunt asociate cu o pierdere mai mică de sânge, mai ales în chirurgia cancerului. În consecinţă, este redusă şi nevoia de transfuzii de sânge intra-operatorii sau post-operatorii.
• Mai puţină durere, mai puţine calmante. Chirurgia robotică elimină nevoia de incizii mari, iar pacienţii au dureri mai mici post-operatorii şi au nevoie de mai puţine calmante.
• O perioadă de spitalizare mai scurtă. Intervenţiile chirurgicale asistate robotic au loc într-un timp de spitalizare mai scurt comparativ cu chirurgia clasică. Există cazuri în care pacienţii sunt externaţi în ziua intervenţiei sau în ziua următoare. Recuperarea pacienţilor este mult mai uşoară şi mai rapidă.
• Risc scăzut de infecţii. Riscul de infecţie este diminuat în chirurgia robotică deoarece abdomenul nu este deschis şi hemoragia este mai mică.
• Rezultat cosmetic îmbunătăţit. Chirurgia robotică nu necesită incizii mari în peretele abdominal şi toate intervenţiile sunt efectuate prin 3 sau 4 orificii mici în abdomen. Astfel, pacientul va avea mai puţine cicatrici.

Beneficii pentru chirurg:

• Imagine tridimensională de înaltă rezoluţie. În timp ce imaginile laparoscopice standard se obţin printr-o singură cameră, în chirurgia robotică se folosesc două camere de înaltă definiţie, asigurând o imagine tridimensională cu o mărire de 10x/12x. Instrumentele robotice ajung în locuri care în mod normal nu pot fi accesate de mâna chirurgului şi permit acestuia să vadă structuri care sunt prea mici pentru a putea fi observate cu ochiul liber. Astfel, chirurgul poate opera părţi ale cavităţii abdominale sau ale altor cavităţi, ce nu pot fi accesate prin chirurgia deschisă.

• Rază mai mare de mişcare. Robotul de ultimă generaţie din cadrul Centrului Medical Anadolu dispune de patru braţe robotice. Unul controlează camera şi celelalte trei susţin instrumentele chirurgicale. Două dintre braţe reprezintă mâna stângă şi dreaptă a chirurgului, iar cel de-al treilea permite sarcini suplimentare, precum separarea şi retragerea ţesutului şi urmărirea suturii chirurgicale. Robotul are la capete o tehnologie articulată numită EndoWrist. Acest dispozitiv permite şapte grade de libertate în mişcare şi două grade de rotaţie axială, redând 3 mişcări ale mâinii şi 3 mişcări ale încheieturii pentru apucare şi tăiere. Raza mai mare de mişcare a acestor instrumente elimină multe provocări întâmpinate în procedurile chirurgicale laparoscopice bidimensionale.

• Filtrarea tremurului mâinilor. Mişcările manuale ale chirurgului sunt scalate şi transpuse la braţele robotului printr-un sistem computerizat. Chiar şi cele mai mici tremurături ale mâinii sunt eliminate de această tehnologie. Sistemul robotic filtrează tremurăturile care sunt mai mari de 6 Hz astfel încât procedurile care necesită o sensibilitate ridicată să poată fi efectuate mai uşor.

Toate aceste avantaje contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului şi la oferirea unei experienţe medicale mai puţin traumatizante, de aceea din ce în ce mai mulţi pacienţi optează pentru intervenţii chirurgicale asistate de un robot.

Utilizarea chirurgiei robotice la Centrul Medical Anadolu

Specialiştii în chirurgie de la Centrul Medical Anadolu au o experienţă de peste 10 ani şi folosesc cu succes chirurgia robotică în diferite intervenţii chirugicale. Departamentul de Ştiinţe Chirurgicale acoperă o gamă largă de competenţe şi afecţiuni. Specialiştii de renume şi cu experienţă la nivel internaţional sunt garanţia serviciilor de top ale Centrului Medical Anadolu. De asemenea, parteneriatul lor cu Centrul Medical Johns Hopkins are rolul de a extinde zona de expertiză medicală în cazurile medicale dificile şi oferirea de consultanţă specializată.