Beneficiile chirurgiei robotice în cancerul de rect

1 chirurgie robotica dr martian jpg jpeg

În România, cancerul de rect era al cincilea cel mai frecvent tip de cancer şi al optulea ca mortalitate, în rândul pacienţilor cu cancer, conform estimărilor pentru anul 2018. Cancerul de rect prezintă, cel mai adesea, o provocare suplimentară pentru chirurg, în special în cazul tumorilor joase de rect mediu şi inferior, mai ales la bărbaţi, unde accesul este dificil şi intervenţia mai greu de realizat.

Abordarea cancerului de rect se poate face prin chirurgie clasică, deschisă, sau minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică sau prin chirurgie robotică. Prima rezecţie laparoscopică colorectală a fost realizată în urmă cu trei decenii, dar,cu toate acestea, proporţia rezecţiilor colorectale minim invazive nu a depăşit 30% până în 2010.

Studii importante de specialitate au arătat că rezecţia laparoscopică a colonului oferă aceleaşi rezultate oncologice pe termen lung (rată de recidivă, supravieţuire fără recidivă şi supravieţuire generală) precum chirurgia deschisă, însă cu rezultate net superioare pe termen scurt (pierderi de sânge mai puţine, complicaţii şi durere reduse, spitalizare mai scurtă şi recuperare mai rapidă).

Ce beneficii suplimentare aduce chirurgia robotică în abordarea cancerului de rect? Aflăm dintr-un material amplu documentat de Dr. Bogdan Marţian, medic primar Chirurgie generală, şeful Secţiei Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador.

FOTO: Dr. Bogdan Marţian şi dr. Eugen Mihăilă, poziţionând sistemul robotic da Vinci Xi pentru intervenţie