Beneficiile ceaiului de sunătoare

1 2 jpg jpeg

Denumirea botanică a sunătoarei, Hypericum perforatum, face referire la punctele negre regăsite pe interiorul frunzelor, însă numele său popular, iarba Sfântului Ioan, provine de la data de înflorire a plantei, respectiv în preajma acestei sărbători, pe 24 iunie. Este utilizată pentru a ameliora problemele şi leziunile musculare, reduce inflamaţiile şi, asociată cu alte plante, este un bun remediu pentru cazurile de depresie şi anxietate.

Datorită ingredientelor pe care le conţine, sunătoarea are o serie de beneficii asupra organismului!

Beneficiile ceaiului de sunătoare - tratează depresia uşoară şi moderată

Sunătoarea este apreciată şi în cazul anxietăţii şi tensiunii nervoase, deoarece conţine hiperforină şi hipericină, flavonoizi care înlesnesc eliberarea neurotransmiţătorilor (dopamină, noradrenalină şi serotonină). Aceştia joacă un rol important în funcţionalitatea optimă a sistemului nervos, iar hipericina, în special, este capabilă, să inhibe un compus chimic responsabil de anxietate şi depresie.

Ca urmare, consumul acestei plante poate induce starea de bine, tratează depresia uşoară sau moderată, fluctuaţiile de dispoziţie, astenia şi oboseala cronică. Planta este indicată, în special, pentru „nevrozele menopauzei”, multe femei experimentând anxietate, depresie şi alte tulburări emoţionale în această perioadă. Doza necesară va fi stabilită de medicul fitoterapeut.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - răni, vânătăi, arsuri şi luxaţii

Uleiul de sunătoare este este util în cazul rănilor şi vânătăilor sau al luxaţiilor, entorselor şi a venelor varicoase. În timpul sarcinii, aplicat pe burtă şi sâni, acest ulei poate preveni vergeturile. Remediul este benefic şi în tratarea hemoroizilor şi a venelor dureroase, ce pot apărea în lunile de sarcină.

Se tine o compresa cu tinctura de sunatoare pe zona afectata. Va fi diminuata senzatia de durere, leziunea se va vindeca mai rapid si va fi mai putin evidenta in diferitele faze ale vindecarii.

De asemenea, leacurile pe bază de sunătoare reduc fragilitatea vasculară şi inflamaţiile. Planta conţine flavonoide, care îmbunătăţesc integritatea pereţilor venoşi, fiind utilă în tratarea venelor inflamate (varice, tromboflebită).

Beneficiile ceaiului de sunătoare - tulburări obsesiv-compulsive

Se administrează infuzia combinată de sunătoare, câte o jumătate de cană, de 4-6 ori pe zi, în cure de trei luni, urmate de o luna de pauză.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - gripă şi afecţiuni respiratorii

Sunătoarea are proprietăţi antibiotice şi antivirale, care pot ajuta la ameliorarea congestiei sinusurilor şi a tusei cronice. Se mai poate prescrie şi în caz de gripă şi bronşită. O ceaşcă de ceai de sunătoare, după micul dejun şi cină, poate ajuta la calmarea gâtului şi a sinusurilor cu probleme.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - hepatită cronică

Mai multe studii arată că anumite substanţe active din sunătoare (hipericina şi hiperforina în special) atacă viruşii care produc hepatită de tip B şi C.

Sănătoarea reduce ritmul de evoluţie al bolii, ajută la ţinerea sub control a tensiunilor emoţionale care sunt foarte periculoase în cazul celor cu probleme hepatice, protejează ficatul de procesele distructive. Se recomandă infuzia combinată de sunătoare, câte un litru pe zi, în cure de 6 săptămâni, urmate de alte 3 săptămâni de pauză. Cei cărora le este contraindicat aportul de lichide vor lua pulbere de sunătoare, câte 4 linguriţe pe zi.

Beneficiile ceaiului de sunătoare - insomnie

Administrarea de sunătoare este utilă celor care au de-a face cu insomniile, întrucât măreşte perioada de somn profund fără vise (cea mai odihnitoare fază a somnului), stimulează producţia de melatonină (hormonul somnului) şi face trezirea mai uşoară.

Se administrează tinctura de sunătoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22.

Modalităţi de administrare

Sunătoarea poate fi consumată sub formă de ceai, tinctură, macerat în ulei, capsule şi cataplasme.

Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o linguriţă de plantă mărunţită, peste care se adaugă 200 ml de apă fiartă. Ceaiul se acoperă şi se lasă 15-20 de minute la infuzat, după care se strecoară şi se bea neîndulcit. Se recomandă consumul a 2-3 căni de ceai pe zi.

Maceratul în ulei se prepară din 20 de grame bine mărunţită care se umezesc cu 20 ml de alcool (peste 70%) şi se lasă timp de 12 ore, după care se adaugă 200 ml ulei de floarea soarelui. Amestecul se ţine pe baia de abur 3 ore, timp în care se amestecă din când în când. Apoi, compoziţia se lasă la macerat timp de 2-3 zile, după care se filtrează şi se depozitează în sticluţe închise la culoare.

Pentru tratarea arsurilor superficiale se prepară cataplasme cu infuzie preparată din 30 de grame de plantă la un litru de apă clocotită. Amestecul se ţine acoperit timp de 20 de minute, după care se strecoară şi se aplică comprese pe zonele afectate.

Precauţii şi contraindicaţii

Sunătoarea este contraindicată în cazul în care:

• eşti alergic la orice compus al acestei plante; • eşti gravidă; • urmezi un tratament cu antidepresive, amfetamine sau de subţiere a sângelui, analgezice narcotice; • există antecedente de depresie severă.