În aroma dulce-acrişoară a murelor se ascund adevărate comori pentru sănătate. Ele conţin nu mai puţin de şapte vitamine - aproape tot complexul de vitamine B, vitaminele E şi C.

Pe lângă vitamine, murele conţin şi minerale constitutive şi oligoelemente - cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu şi fosfor, dar şi acid salicilic (aspirină), poli­fenoli, care au efecte antitumorale şi antivirale extrem de puternice.

În plus, pigmenţii care dau culoarea specifică murelor, odată ajunşi în organism, fac adevărate minuni: previn mutaţiile, încetinesc procesul de îmbătrânire şi blochează acţiunea virusurilor şi a substanţelor toxice.

Nu doar fructele arbustului au efecte terapeutice, ci şi frunzele. Iată, aşadar, câteva dintre întrebuinţările ceaiului de frunze de mur şi beneficiile sale!

Cum se prepară ceaiul de frunze de mur

Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe cu câteva frunzuliţe), făcându-se din ele mici bucheţele care se pun în locuri foarte bine ventilate şi aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai cu o uşoară aromă de fructe de pădure şi cu pro­prietăţi vindecătoare excepţionale: 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - ceai dietetic

Ceaiul de mur ajută la uşurarea digestiei, dar în amestec cu alte plante medicinale se poate transformă într-un ceai dietetic, ajutându-te să scapi de kilogramele nedorite.

Prepară două căni de ceai dintr-un amestec de frunze de mur, păpădie, pătlagină, pelin, coadă şoricelului şi afin. Doză pusă la infuzat într-o cană nu trebuie să depăşească 4 linguriţe. Nu se consumă mai mult de două căni pe zi.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - hemoroizi şi fisuri anale

Se face o baie de şezut cu acest extract vreme de 10 minute, după care se strecoară printr-un tifon, frunzele rămase folosindu-se pentru o cataplasmă ce se ţine timp o ora pe anus.

Se fac spălături cu irigatorul, de două ori pe zi, vreme de o săptămâna, după care se face o pauză de cinci zile. La nevoie, tratamentul se reia; pentru a reduce inflamaţia, în ceai se adaugă şi jumătate de linguriţă de flori de muşeţel.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - tulburări hormonale la femei

În tradiţia populară, infuzia de frunze de mur este folosită şi pentru reglarea ciclului menstrual şi a tulburărilor hormonale specifice menopauzei.

Beneficiile ceaiului de frunze de mur - răceli însoţite de episoade de febră

Pigmenţii care dau culoarea specifică murelor (anto­cianii) sunt un adevărat coşmar pentru viruşii care pro­duc răceli şi gripă. Pe lângă stimularea imunităţii, aceste principii active atacă viruşii, împiedicând mulţi­plicarea acestora şi infectarea celulelor sanatoa­se.

De asemenea, murele conţin compuşi ai acidului salicilic, adică exact substanţă activă regăsită în aspirina, care le da un efect de scădere a febrei, de diminuare a durrilor de cap şi musculare extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă.