Băuturile fierbinţi cresc riscul de cancer

1 2 jpg jpeg

Potrivit experţilor, consumul zilnic a 700 ml de ceai la o temperatură de 60°C sau mai ridicată a fost "asociat în mod constant" cu o creştere în proporţie de 90% a riscului de a dezvolta boala, în comparaţie cu persoanele care au consumat băuturi la temperaturi mai scăzute.

Publicat în International Journal of Cancer, studiul a analizat obiceiurile de a bea a 50.045 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani care locuiau în nord-estul Iranului.

În perioada realizării studiului, din 2004 până în 2017, au fost identificate 317 noi cazuri de cancer esofagian şi au fost puse şi pe seama băuturilor fierbinţi. "Multe persoane se bucură să bea ceai, cafea sau alte băuturi fierbinţi. Însă, potrivit studiului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creşte riscul apariţiei cancerului de esofag şi, prin urmare, este recomandabil să se aştepte până când băuturile se răcesc înainte de a le bea", a declarat principalul autor al studiului, medicul Farhad Islami, de la Societatea Americană pentru Cancer.