Băuturi interzise bolnavilor de gastrită

1 2 jpg jpeg

De cele mai multe ori, gastrita hiperacidă este un semn al ulcerului gastric şi în special pentru cel duodenal. Alimentaţia sau dieta joacă un rol esenţial în gestionarea evoluţiei bolii şi în prevenirea complicaţiilor grave, aşa cum sunt ulcerul sau cancerul gastric.

Alimentaţia în caz de gastrită presupune, în primul rând, consumul de alimente uşoare, necondimentate şi cât mai naturale, fără aditivi.

În ceea ce priveşte băuturile interzise, se vor evita, în primul rând, lichidele prea calde sau prea reci sau cele care irită mucoasa stomacului. Iată, aşadar, băuturile intezise bolnavilor de gastrită!

Băuturi interzise bolnavilor de gastrită: cele cofeinizate

Consumul de cafea (inclusiv cea decofeinizată) este complet interzis, la fel ca şi ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul alb sau ceaiul de mentă. Poţi bea, în schimb, ceai de tei, sunătoare, muşeţel, măceş sau ceai gastric.

Băuturi interzise bolnavilor de gastrită: sucuri naturale din citrice

Acest fel de băuturi nu fac decât să agraveze afecţiunea. Mai exact, ele pot duce la apariţia arsurilor gastrice şi a disconfortului abdominal.

Băuturi interzise bolnavilor de gastrită: alcool

Alcoolul este interzis cu desăvârşire deoarece irită mucoasa stomacului.

Băuturi interzise bolnavilor de gastrită: băuturile acide

Băuturile carbogazoase de orice fel - sucuri, energizante, inclusiv apa minerală - nu sunt nici ele permise.

Băuturi interzise bolnavilor de gastrită: lactate

Laptele bătut, iaurtul şi kefirul nu trebuie incluse în alimentaţie. Medicii recomandă consumul a cel puţin opt pahare de apă pe zi. Se pot consuma şi alte băuturi, dar fără cofeină. Se poate opta pentru ceaiuri sau sucuri proaspete de fructe (struguri sau pere) diluate cu apă. Acestea nu ar trebui să producă niciun disconfort abdominal.