Persoanele care consumă câte o cană de cafea pe zi sunt mai ferite de Alzheimer, susţin oamenii de ştiinţă.

În schimb, consumul a mai multe de două căni pe zi poate favoriza apariţia tulburărilor de memorie în timp. După mai multe analize, specialiştii au ajuns la concluzia că un consum moderat de cofeină protejează creierul de proteinele care distrug neuronii şi cauzează deficienţe de memorie.

Rezultatele studiului la care au participat mai mult de 1.500 de italieni au arătat că un consum moderat de cafea reduce riscul de apariţiei a maladiei Alzheimer.

Participanţii care beau câte o cafea pe zi au obţinut rezultate mai bune la testele de memorie, în timp ce voluntarii care consumau mai mult de două căni pe zi erau predispuşi tulburărilor cognitve, unul dintre simptomele demenţei.

„Consumul de cafea are efect neuroprotector asupra sănătăţii cerebrale. Beneficii în acest caz aduc şi băuturile care conţin cafeină, cum este ceaiul verde. Vom efectua studii pe un număr mai mare de participanţi, tocmai pentru a putea vedea cum acţioneză cafeina şi cum putem folosi acest lucru la dezvoltarea de medicamente“, a afirmat Vincenzo Solfrizzi, profesor la Universitatea Bari Aldo Moro din Italia.

Concluziile studiului au fost publicate în „Journal of Alzheimer's Disease“.