Probleme cardiace şi cele ale sistemului circulator sunt cauza principală a decesului în Europa, reprezentând peste 4 milioane de decese în fiecare an, arată rezultatele celei de-a 4-a ediţii a Statisticii Bolilor Cardiovasculare în Europa 2012.

Există peste 1.9 milioane de decese în Uniunea Europeană, iar 43% dintre femei şi 36% dintre bărbaţi mor din cauza bolilor cardiovasculare. Rata deceselor este în general mai mare în Europa Centrală şi de Est decât în restul continentului.

De exemplu, în 9 ţări, inclusiv România, bolile cardiovasculare sunt responsabile de o rată de deces în rândul bărbaţilor de aproximativ 50%.

Afecţiunile inimii sunt principala cauză de deces şi la nivel naţional. Populaţia masculină se confruntă cu un risc de deces semnificativ mai mare decât cea feminină.

Conform raportului de evaluare a riscului cardiovascular, 2017 subiecţi, toţi bărbaţi, au avut un risc ridicat de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Factori precum obezitatea, fumatul, hipertensiunea sau diabetul sunt consideraţi principala cauză a numărului crescător de decese. În cazul femeilor, obezitatea şi lipsa exerciţiilor fizice au fost principalele cauze ale decesului din cauza bolilor de inimă.