Bărbaţii au un risc mai mare să diagnosticaţi cu diabet şi chiar de deces timpuriu din această cauză deoarece de cele mai multe ori ei nu urmează corect planul de tratament, atenţionează oamenii de ştiinţă din Danemarca.

Spre deosebire de bărbaţi, femeile urmează corect tratamentul medicamentos şi regulile legate de alimentaţia zilnic, fapt ce reduce cu aproximativ 30% riscul de deces timpuriu cauzat de această problemă de sănătate.

La aceste concluzii au ajuns cercetătorii după ce au realizat un studiu la care au participat mai multe persoane (o parte dintre ele erau diagnosticate cu diabet, în timp ce altele nu) şi care s-a desfăşurat în perioada 1989 şi 2008.

În primă fază, specialiştii le-au indicat voluntarilor mai multe sfaturi legate de prevenirea diabetului, dar şi un tratament pentru cei care aveau această afecţiune.

Participanţii din grupul de control au avut posibilitatea să-şi schimbe tratamentul, în schimb ceilalţi erau mai atenţi supravegheaţi din punct de vedere medical.

După şase ani de tratament, specialiştii au observat că dintre cele participanţi (478 de femei şi 492 de bărbaţi), femeile au urmat mai bine tratamentul, în comparaţie cu voluntarii de sex masculin, de aceea erau mai puţin predispuse decesului timpuriu cauzat de diabetul zaharat.

„În comparaţie cu bărbaţii, femeile reuşesc să-şi accepte mai rapid boala şi să urmeze corespunzător tratamentul indicat de medic“, a precizat Marlene Krag, medic în cadrul Universităţii din Copenhaga, Danemarca.

Rezultatele cercetării au fost publicte în Jurnalul Medical Diabetologia.