Bărbaţii care suferă de diabet zaharat de tipul II şi care nu au în familie antecedente medicale privind bolile cardiace au un risc mai crescut de a suferi un accident vascular cerebral.

Folosind date medicale de la Registrul Global ,,Reach”, oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Femei ,,Brigham”, din Boston, SUA, au evaluat riscul apariţiei accidentului vascular cerebral (AVC), atât în cazul femeilor şi bărbaţilor care sufereau de diabet.

La cercetare s-a ţinut cont de vârsta pacientului, rasă şi de factorii de risc cardiovasculari. Dintre cei 64.000 de participanţi, riscul ca în următorii patru ani să aibă loc un AVC era mai mare în cazul persoanelor care erau diagnosticate cu diabet zaharat.

Mai mult, rezulatele obţinute au arătat că bărbaţii care au participat la studiu şi care erau dependenţi de insulină aveau un risc mai crescut cu 16% de a suferi un AVC decât femeile.

,,Descoperirile noastre au arătat că femeile, dar mai mult bărbaţii, care sunt diagnosticaţi cu diabet şi fac insulină sunt mai predispuşi accidentelor vasculare, chiar dacă nu au antecedente de acest gen în familie. Riscul este chiar mai ridicat decât în cazul celor care au deja un istoric medical”, a afirmat Jacob Udell, medic cardiolog la Departamentul de Medicină a Spitalului de Femei ,,Brigham”.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul Sesiunii Ştiinţifice Anuale 2012 a Colegiului American de Cardiologie, de la Chicago.