Înălţimea bărbaţilor a crescut cu 11 centimetri, în medie, faţă de anul 1870. Experţii au descoperit că la jumătatea secolului 19 reprezentanţii sexului masculin erau mai scunzi faţă de persoanele care trăiesc în prezent.

Oamenii de ştiinţă au colectat date din 15 state europene, care făceau referire la sute de mii de bărbaţi. Spre exemplu, pentru persoanele din Marea Britanie, înălţimea medie la tinerii în vârstă de 21 de ani era de 167.05 centimetri, între anii 1871 şi 1875. După aproximativ 100 de ani, înălţimea a crescut la 177.37 de centimetri.

Observând diferenţa, un expert pe sănătate publică a declarat că înălţimea reprezintă un „barometru util“ şi deosebit de important pentru îmbunătăţirea stării generale de sănătate.

Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul „Oxford Economic Papers“ şi vizează informaţii despre bărbaţii din trecut, comparativ cu cei din populaţia modernă.

De ce a crescut înălţimea cu peste 10 centimetri şi cât de mult mai poate urca în următorul secol? De obicei, genele sunt văzute ca principalul factor determinant al înălţimii, dar trebuie să ne gândim şi că materialul genetic este responsabil şi de diferenţele între oameni“, precizează autorul principal al studiului, profesorul Tim Hatton, de la Universitatea din Essex.

Omul de ştiinţă a mai spus că nu este vorba despre o explicaţie darwiniană cu privire la evoluţia înălţimii la bărbaţi.

Tim Hatton consideră că bărbaţii sunt mai înalţi cu 11 centimetri în prezent, pentru că starea de sănătate medie a populaţiei este mai bună, faţă de anii 1870.

Creşterea în înălţime este puternic influenţată de ceea ce se întâmplă în primii doi ani de viaţă.

Afecţiuni ca infecţii respiratorii, diaree pot afecta procesul dezvoltare a copilului, respectiv a viitorului adult.

Un alt factor important care duce la creşterea înălţimii la bărbaţi este reprezentat de fenomenul mai puţine guri de hrănit.

În prezent, familia este compusă din mai puţini membri, prin urmare cantitatea de mâncare este mai mare şi de o mai bună calitate.