Aproape trei sferturi dintre români (74%) sunt de părere că bancnotele şi monezile nu sunt deloc igienice şi spun despre acestea că sunt foarte murdare, conform unui studiu recent. Şi medicii avertizează că, dacă nu ne spălăm pe mâini după ce am folosit bani, există riscul să ne îmbolnăvim.

S-au făcut numeroase studii pentru a se afla ce boli putem lua de pe bani. De exemplu, cercetători din Washington au făcut o cercetare avâd ca temă rezistenţa bacteriilor pe bani şi tipurile de boli ce pot fi transmise. În acest sens, au analizat monedele şi bacnotele dintr-un magazine.

Septicemie şi meningită

Rezultatul cercetării ar trebui să ne îngrijoreze destul de mult. Se pare că pe bacnotele mai vechi au fost depistate peste 135.000 de bacterii, printre care şi stafilococi. Se ştie despre stafilococi că sunt bacteria care pot produce numeroase infecţii, a căror gravitate variază de la infecţii superficiale ale pielii, până la unele ce pun chiar viaţa în pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita.

Revenind la studiu, pe bacnotele noi au fost descoperite 2250 de bacterii.

Pneumonie

Un alt studiu a fost făcut în Ohio pe bancnote obţinute de la persoane ce intenţionau să cumpere alimente de la un fast-food. Ce a rezultat? 7% dintre bancnote prezentau urme de bacterii dăunatoare, precum Staphylococcus aureus şi Klebsiella pneumoniae, bacterii ce pot provoca afecţiuni grave.

La 6% dintre bancnote erau germeni precum streptococcus, enterobacter şi pseudomonas, care pot fi periculoase pentru persoanele cu sistem imunitar scăzut.

Ulcer gastric, pneumonie şi infecţii alimentare

Cele mai numeroase bacterii de pe bancnote sunt cele care provoacă acnee. Însă, se găsesc şi bacteria care te pot îmbolnăvi de ulcerul gastric (Helicobacter pylori), pneumonia sau să te alegi cu o toxiinfecţie alimentară severă.

Hepatita A

Medicii spun că spălatul mâinilor este cea mai bună metodă pentru a preveni răspândirea germenilor şi pentru a ţine departe bolile infecţioase. Una dintre cele mai răspândite boli contactate prin mâini murdare este hepatita A.