Ce grupă de sânge am? Dar Rh-ul? Sunt două întrebări la care fiecare ar trebui să ştie răspunsul dacă îşi doreşte să conceapă un copil.

Sunt însă multe femei, mai ales viitoare mame, care află aceste răspunsuri abia când păşesc în cabinetul medicului ginecolog pentru a le confirma bucuria „citită” pe testul de sarcină.

Despre ce înseamnă Rh, ce rol joacă acesta în sănătatea fătului şi a mamei, dar şi despre incompatibilitatea de Rh cu partenerul de viaţă, ne spune doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Importanţa grupelor sangvine

Există 4 grupe de sânge: A, B, AB şi 0. Fiecare dintre acestea au anumite proteine specifice. Acest factor Rh, despre care multe femei află abia după ce sunt însărcinate, se referă la o proteină specifică, aflată pe suprafaţa globulelor roşii. Dacă există, aceasta determină Rh-ul pozitiv.

Dacă nu există, determină Rh negativ. Într-o situaţie obişnuită, când nu vorbim despre existenţa unei sarcini, Rh-ul nu influenţează viaţa femeii, neafectându-i sănătatea în vreun fel.

Află când devine Rh-ul o problemă AICI

La nivel mondial, 85% din populaţie are Rh pozitiv

Aflarea acestui factor devine foarte importantă atunci când partenera, cu Rh negativ, află că este însărcinată, iar partenerul are Rh negativ. Sunt posibile următoarele situaţii:
1. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv sau negativ
2. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh negativ → copil cu Rh negativ
3. mamă cu Rh pozitiv, tată cu Rh negativ → copil cu Rh pozitiv sau negativ
4. mamă cu Rh negativ, tată cu Rh pozitiv → copil cu Rh pozitiv

Cum se poate afla Rh-ul

Aflarea Rh-ul devine foarte importantă atunci când femeia rămâne însărcinată. Dacă acesta este negativ, iar al tatălui este pozitiv, fătul este foarte posibil (în proporţie de 50%) să moştenească tatăl. În această situaţie, sistemul imunitar al mamei produce anticorpi anti-Rh.

La o primă sarcină, aceştia nu reprezintă un factor de risc, dar la o a doua, aceşti anticorpi traversează placenta şi atacă globulele roşii ale fătului, un risc major fiind anemia fetală.

Screening-ul pentru anticorpi anti-Rh se face, pentru gravida cu Rh negativ, în primul trimestru şi în săptamâna a 28-a.

Dacă aceştia nu există, gravida va face un tratament injectabil cu imunoglobuline Rh, care vor preveni formarea de anticorpi.

Citeşte şi:Vrei să faci un bebe? Uite ce analize trebuie să faci înainte

La naştere, se face imediat Rh-ul copilului, existând două variante de rezultat:

- negativ, deci ca al mamei, caz în care nu va avea nevoie de tratament suplimentar,

- pozitiv, situaţie în care mamei i se va administra o altă doză de imunoglobuline Rh.

Acest tratament cu imunoglobuline se va administra mamei ori de câte ori sângele ei vine în contact cu unul cu Rh pozitiv, cum ar fi în cazul amniocentezei, biopsiei de vilozităţi coriale, avort, sarcină ectopică, sângerare vaginală în timpul sarcinii.

Pentru că nu ai cum să previi incompatibilitatea de Rh, odată ce există suspiciuni pentru existenţa unei sarcini, este indicat ca viitoarea mămică să meargă la medicul ginecolog.