Ai făcut vreodată duş combinând apa caldă cu cea rece? Cunoscute sub denumirea de duşuri scoţiene, acest tip de tratament aduce beneficii sănătăţii. Află din articolul nostru care sunt avantajele duşului cu apă caldă şi rece!

Avantajele duşului cu apă caldă şi rece: îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Se ştie că circulaţia sangvină este în strânsă legătură cu riscul de apariţie a problemelor cardiovasculare. Una dintre soluţiile care favorizează circulaţia sângelui şi te fereşte de acest tip de afecţiuni este chiar metoda de alternare a apei calde cu cele reci.

În timp ce apa rece face ca vasele de sânge să-şi reducă dimensiunea, cea caldă le măreşte în diametru şi face ca sângele să circule mai repede.

Duşul scoţian se numără printre metodele prin care poţi face ca circulaţia sangvină să fie mai bună, ceea ce ajută la prevenirea bolilor vasculare, a hipertensiunii arteriale, dar şi a varicelor.

Avantajele duşului cu apă caldă şi rece: alungă insomnia

Numeroase studii au arătat că şocul produs de apa rece asupra organismului ajută multe persoane să-şi diminueze senzaţia de supraîncărcare, de stres.

De aceea, specialiştii recomandă deseori persoanelor care suferă de tulburări de somn, celor care trec prin perioade stresante sau care au stări depresive să apeleze la duşurile scoţiene.

Combinaţia apei calde cu cea rece face ca starea de tensiune interioară să se reducă, ceea ce ajută la instalarea stării de bine.

Explicaţia specialiştilor este una simplă: expunerea la frig activează sistemul nervos simpatic (responsabil pentru reacţia de fugă sau luptă în cazul unui pericol) şi ajută la eliberarea noradrenalinei, un produs chimic care atenuează depresia.

Avantajele duşului cu apă caldă şi rece: hidratează pielea şi părul

Asemenea produselor de îngrijire, duşurile scoţiene sunt o bună modalitate prin care îţi pot hidrata pieala şi părul. Apa caldă deschide cu uşurinţă porii, ajutând la curăţarea pielii, în timp ce apa rece îi închide, tocmai pentru a evita pătrunderea impurităţilor sub piele.

Lucrurile sunt similare în cazul podoabei capilare. Alternarea apei rece cu cele calde face ca la nivelul scalpului şi a firului de păr să se păstreze uleiurile naturale. Astfel scalpul şi firul de păr sunt hidratate corespunzător.