Automedicaţia, un fenomen din ce în ce mai nociv şi mai răspândit

1 medicamente jpg jpeg

Multe medicamente se eliberează în prezent fără prescripţie medicală, de la suplimente şi analgezice până la antiinflamatoare. Aceste substanţe ar putea fi capabile să vindece unele afecţiuni, iar pe termen scurt să ne facă să ne simţim bine, ignorând posibilitatea ca problemele de sănătate să se agraveze dacă nu consultăm un medic. Din păcate, foarte multe persoane preferă să îşi cumpere doctoriile singuri şi nu cer sfatul unui specialist pentru un tratament corespunzător.

Chiar dacă suntem convinşi că ştim care este diferenta dintre raceala si gripa, între o durere de stomac, una de ficat sau splină, de multe ori greşim şi apelăm la medicamente care, în loc să ne vindece, ne sensibilizează organismul şi nu tratează adevărata cauză. În general, când suntem bolnavi şi medicul ne prescrie un medicament, acesta ia în calcul o serie de factori, precum severitatea simptomelor, vârsta, beneficiile tratamentului comparativ cu efectele adverse ale administrării şi posibile interacţiuni cu alte substanţe din medicamente.

Însă, de-a lungul anilor, s-a dovedit că oamenii preferă să devină proprii lor medici şi, desigur, caută metode să trateze boala, căutându-şi singuri remediile. Doar că acest fenomen este la fel de dăunător precum este şi diagnosticul greşit. Automedicaţia este dăunătoare şi extrem de periculoasă. De ce? Din păcate, există posibilitatea să fie administrate doze prea mari, pe o durată prea lungă sau să aibă loc interacţiuni cu alte medicamente.

Interacţiuni medicamentoase

Persoanele care suferă de alte boli, precum artrită, diabet, hipertensiune arterială sau alte boli de inimă, trebuie mai mult ca oricine să consulte un medic înainte de a lua orice pastilă. Două sau mai multe medicamente luate în acelaşi timp pot interacţiona şi pot afecta modul în care unul sau celălalt acţionează în organism.

Reacţii adverse

Majoritatea medicamentelor pot genera reacţii adverse, tocmai de aceea este foarte important ca medicul de familie să ştie problemele de sănătate pe care le aveţi. În timp, acesta va realiza un istoric al dumneavoastră şi va cunoaşte care sunt substanţele care vă pot afecta. În general, reacţiile sunt de intensitate redusă, precum greaţă, somnolenţă, cefalee sau posibile erupţii uşoare. De asemenea, în anumite cazuri, există posibilitatea apariţiei unor simptome mai severe, ca slăbiciune prelungită, tulburări de auz şi vedere, hemoragie, iar prezenţa acestora va reprezenta un semnal de alarmă privind alte probleme de sănătate apărute în urma administrării medicamentului. Indivizii reacţionează în mod diferit la acelaşi medicament, acesta fiind unul dintre motivele pentru care trebuie să luăm medicamente doar după ce am discutat în prealabil cu un doctor. 

Interacţiuni cu alimentaţia

Un fapt mai puţin cunoscut şi mai puţin luat în considerare este alimentaţia. Anumite alimente pot interacţiona cu medicamentele, făcându-le să acţioneze mai rapid, mai încet sau chiar anulând efectul acestora. Spre exemplu, potrivit specialiştilor în domeniul medical, calciul din produsele lactate afectează absorbţia tetraciclinei, un antibiotic folosit pe scară largă. Citricele sau sucul din citrice care conţin acid ascorbic accelerează absorbţia fierului din suplimentele de fier. Băuturile carbogazoase, băuturile din fructe şi legume cu un conţinut ridicat de acid (precum struguri, mere, portocale sau roşii) determină dizolvarea unor medicamente la nivelul stomacului în loc de intestin, unde absorbţia s-ar fi realizat mai eficient.

Una dintre marile probleme care există în prezent este administrarea de antibiotic fără prescripţie medicală. În acest caz, abuzul de antibiotice sau utilizarea neadecvată poate fi extrem de periculoasă, având efecte secundare precum dureri de stomac, diaree, vărsături, erupţii cutanate şi urticarie. În plus, există boli care nu necesită antibiotic şi care nu vor fi vindecate cu astfel de medicamente, tocmai de aceea este importantă vizita la un medic. 

Aşadar, indiferent ce vă spun prietenii şi cunoştinţele despre un medicament şi oricât l-ar lăuda, vorbiţi cu un doctor înainte de administrare. 

Sursă foto: Shutterstock