Atrofia vaginală şi cauzele ei

1 2 jpg jpeg

Atrofia vaginală desi apare cel mai adesea după menopauză reprezintă subţierea, uscarea şi inflamaţia pereţilor vaginali. Principalul factor ce duce la această afecţiune fiind faptului că organismul începe să producă tot mai puţin estrogen.

Cauzele atrofiei vaginale

În momentul instalării menopauzei organismul începe şi produce mai puţini hormoni, în special estrogen, însă poate fi un punct destul de important şi terapia cu hormoni sau îndepărtarea chirurgicală a ovarelor ori alte proceduri precum radio sau chiomioterapia.

Dacă eşti fumătoare, tutunul este unul dintre factorii ce „ajută” la reducerea cantităţii de oxigen din ţesuturi influenţând şi cantitatea de estrogen din organism. Astfel că te poţi confrunta cu problema atrofierii vaginale.

Potrivit mayoclinic.org, naşterea prin cezariană sau activitatae sexuală neregulată sau abstinenţa pot fi şi ele cauze provocatoare din cauză că fluxul sangvin de sânge scade iar ţesuturile treptat îşi pierd din elasticitatea lor.

Află cum se foloseşte corect inelul vaginal AICI

Care sunt simptomele atrofierii vaginale

Deşi acestea pot trece neobservate o perioadă îndelungată, simptomele pot deveni destul de agresive şi evidente în timp manifestându-se prin scurgeri vaginale neobişnuite, mâncărimi vaginale, durere şi usturime atât la urinare cât şi în timpul actului sexual, sau nevoia constantă de a urina.

Scăderea lubriefierii vaginale reprezintă unul dintre cele mai grave simptome însoţit fiind şi de dureru abdominale.

Nici incontenenţa urinară nu trebuie tratată cu indiferenţă, de cele mai multe ori aceasta poate ascunde şi alte cauze şi anume infecţii urinare, afecţiuni ale rinichilor sau ale ovarelor.

La observarea primului semnal neobişnuit nu ezita să apelezi la medicul de specialitatea pentru a preveni agravarea simptomelor.

Cum se tratează această afecţiune

O soluţie de moment ar fi folosirea lubrifianţilor acre să ajute la restabilirea umidităţii vaginale, iar pentru eliminarea simpromelor dureroase se poate recomanda administrarea de estrogen pentru a-l reeechilibra pe cel natural din organism.

Însă dacă uscarea vaginului vine la pachet cu celelelate simptome ale menopauzei precum bufeuri atunci soluţia cea mai bună poate fi aplicarea unor plasturi specialia, adminstrarea pastilelor de estrogen sau utilizarea anumitor geluri intime.

Această afecţiune netratată poate duce la apariţia endometriozei sau a cancerului mamar, deci nu ezita să mergi al medicul specialist pentru consult periodic.

Cum se pune acest diagnostic

Este necesar un examen ginecologic şi efectuarea testului cu frotiu, care reprezintă o examinare microscopică a pereţilor vaginali, câutând a se observa dacăe xistă anumite bacterii asociate atrofiei vaginale.

În plus este necesar să se realizeze un test al secreţiilor vaginale, astfel se poate face diferenţa foarte clar între atrofia vaginală şi alte afecţiuni specifice ale aparatului genital feminin.

Se poate la cererea medicului să se efectueze şi teste de utină sau sânge pentru a verifica din mai multe puncte nivelul de estrogen din organism.