Primăvara este momentul în care piaţa se umple de culoare. Fructele şi legumele autohtone aşteaptă pe tarabe să fie cumpărate şi cosumate. Faptul că un produs este românesc nu înseamnă că este şi sănătos.

Odată luate fructele şi legumele de la piaţă, în ciuda spălării, acestea rămân toxice din cauza pesticidelor care nu sunt îndepărtate. Cercetătorii de la Universitatea din Ohio, SUA, au luat peste 36.000 de probe din produsele alimentare şi au observat că, după spălare, au rămas 178 de pesticide. Cel mai mare nivel de substanţe chimice a fost găsit în căpşuni, spanac, piersici, ţelină, struguri, pere, cireşe, roşii, cartofi şi ardei gras.

Căpşunile au conţinut ridicat de pesticide

În momentul testării, căpşunile au avut un conţinut cel puţin 20 de pesticide.

Alimentele cu cele mai puţine pesticide au fost: porumbul, avocado, ananasul, varza, ceapa, mazărea congelată, papaya, sparanghelul, mango, pepenii, vinetele, kiwi, pepenele galben, conopida şi grepfrutul. Doar 1% din probele de porumb dulce şi avocado au avut pesticide detectabile.

Potrivit producătorilor este extrem de important ca producţia agricolă să nu fie poluată, fructele şi legumele să fie bine spălate, depozitate într-un loc răcoros, separat de carnea crudă şi fructele de mare, în felul acesta evitându-se contaminarea.

Alzheimer, boală cauzată de consumul pesticidelor

Medicii ne recomandă să consumăm zilnic 5 porţii de legume şi fructe proaspete, însă trebuie ţinut cont de faptul că pesticidele au un efect negativ asupra organismului uman, specialiştii făcând legătura între Alzheimer şi folosirea DDT-ului în conservarea fructelor şi legumelor.

DDT-ul (Diclordifeniltricloretanul) interzis în majoritatea ţărilor, este ajuns din urmă de benomyl, un insecticid utilizat pntru a proteja producţiile de insect şi alţi dăunători.

Alături de alţi factori genetici, care pot fi înflueţaţi şi de stilul de viaţă, pot favoriza apariţia bolii Parkinson.

Cum poţi înlătura pesticidele?

Într-un bol cu apă clocotită pune 5 linguriţe de turmeric. După ce acest amestec s-a răcit poţi pune fructele şi legumele să stea câteva minute în el. Înainte să le mănânci trebuie să le clăteşti bine.

Diluează puţin oţet alb în apă şi pune fructele şi legumele în soluţia obţinută. Amestecă din când în când.

O altă metodă simplă de a elimina pesticidele din fructe si legume este să le pui în apă cu bicarbonat de sodiu. Umple un bol cu 5 pahare cu apă şi adaugă 4 linguri de bicarbonat de sodiu. Amestecă bine şi lasă fructele la înmuiat în această soluţie.

Citeşte şi: Cum poţi limita pericolul pesticidelor din alimente