Durerea de dinţi este cea care ne trimite la stomatolog, însă de multe ori, cauza problemelor dentare sunt gingiile. Elena Săndulescu, medic stomatolog, ne spune cum putem preveni inflamarea acestora. Ce este gingivita?

Putem spune că avem gingivită atunci când gingiile sunt inflamate, fără a fi însă afectat dintele sau osul, şi este determinată de placa bacteriană.

Care sunt semnele afecţiunii?

Dacă gingiile sunt roşii, inflamate, sensibile şi sângerează uşor la atingeri (în timpul periajului, al mesei), înseamnă că avem gingivită. Netratată la timp, poate duce la pierderea dinţilor.

Pe cine "atacă" gingivita?

Posibilitatea apariţiei acestei boli este mai mare la persoanele fumătoare, cu antecedente în familie, la femei, la persoanele care urmează tratamente pentru hipertensiune sau depresie, ori care au o dietă săracă în vitamine şi minerale.

Ce alimente pot leza gingiile?

Alimentele dure, crocante, “rosul oaselor”, popcornul slăbesc ligamentele care menţin dintele în osul alveolar.

Trebuie să renunţăm, de asemenea, la obiceiuri dăunătoare, precum deschiderea sticlelor cu dinţii sau rosul obiectelor dure de tip creioane, pixuri.

"Schimbaţi periuţa de dinţi o dată la 3 luni"

Dr.Elena Săndulescu,
medic dentist generalist
Clinica Royal Dental:

Cea mai bună metodă de prevenire a gingivitei este igiena orală corespunzătoare, efectuată zilnic şi corect, respectiv periajul dinţilor de două ori pe zi.

Nu uitaţi! Periuta de dinţi trebuie schimbată o dată la trei luni.