Atenţie! Pericolul ascuns în pacheţelul de la şcoală

1 2 jpg jpeg

Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice la clinica KiloStop, ne explică influenţa E-urilor asupra noastră.

Legislaţia Uniunii Europene cere ca aditivii folosiţi în alimente să fie specificaţi clar pe lista de ingrediente, cu funcţia pe care o îndeplinesc şi numele sau nr. CEE. Un nr. CEE înseamnă că E-ul respectiv a trecut testele şi a fost aprobat pe teritoriul UE.

Şase tipuri de aditivi alimentari

Majoritatea aditivilor sunt permişi doar în unele produse şi doar în cantităţi limitate, reglementate de legislaţia Uniunii Europene. Sunt două mari căi prin care aditivii alimentari ne influenţează organismul: ne păcălesc simţurile şi ne afectează sănătatea. Aditivii alimentari, adică E-urile, sunt grupaţi în funcţie de proprietăţile pe care le au. Aditivii cel mai des întâlniţi pe etichetele alimentelor sunt:

1. Antioxidanţi - împiedică alimentele să râncezească sau să-şi schimbe culoarea, reducând riscul ca grăsimile să se combine cu oxigenul

2. Coloranţi – pentru intensificarea culorii alimentelor

3. Emulsificatori, stabilizatori, agenţi de îngroşare şi gelifiere – ajută la amestecarea şi îngroşarea ingredientelor

4. Potenţatori de aromă – folosiţi pentru a amplifica aroma alimentelor

5. Conservanţi – folosiţi pentru conservarea alimentelor pe termen lung

6. Îndulcitori – cu o putere de îndulcire mai mare decât a zahărului

Citeşte mai multe pe această temă AICI