Atenţie la intoxicaţia cu ciuperci, poate ameninţa viaţa!

1 ciuperci otravitoare jpg jpeg

Ciupercile sunt delicioase în diverse preparate, însă, dacă le culegi din pădure, rişti să dai peste soiuri otrăvitoare. Iată ce trebuie să ştii despre intoxicaţia cu ciuperci!

Multe persoane culeg ciuperci din pădure şi le consumă, pe motiv că ştiu de la părinţii sau bunicii lor cum să le aleagă pe cele bune de cele otrăvitoare. Din păcate, oricât de bine ai crede că poţi recunoaşte ciupercile comestibile, e posibil să te păcăleşti: unele ciuperci otrăvitoare îşi pot schimba aspectul şi, în plus, sporii de la cele otrăvitoare se pot amesteca uneori cu cei ai ciupercilor comestibile. Faptul că o ciupercă arată sau miroase ca una despre care ştiai că se poate consuma în siguranţă nu reprezintă un indicator că ciuperca este sigură. De asemenea, nici faptul că unele animale cosumă ciupercile respective nu reprezintă un indicator de siguranţă, deoarece şi acestea se mai intoxică din când în când. E recomandat ca ciupercile e să fie cumpărate din zone şi de la persoane autorizate.

Intoxicaţia cu ciuperci se manifestă prin vărsături şi diaree

Cele mai frecvente cazuri în care apare intoxicaţia cu ciuperci sunt cele cauzate de iritanţii gastrointestiali prezenţi în aceste soiuri. Simptomele intoxicaţiei apar de obicei într-o perioadă cuprinsă între 20 de minute şi 4 ore de la ingerarea ciupercilor şi includ greaţa, vărsăturile, crampele şi diareea. E posibil ca acestea să treacă odată ce substanţele iritante au fost eliminate, dar, în cazurile grave, e nevoie de spitalizare. Muscarina, amanitina şi giromitrina sunt toxinele responsabile cu apariţia stării de rău.

 Dintre acestea, amanitina este extrem de periculoasă şi se găseşte în ciuperci precum buretele viperei, gheba de brad sau buretele de primăvară. Intoxicaţia cu ciuperci care conţin amanitină poate fi fatală, deoarece simptomele nu încep să se manifeste decât după 6-24 de ore de la ingestie, deşi toxina lucrează în tot acest timp, afectând rinichii şi ficatul. Când apar, simptomele sunt violente (vărsături, diaree cu sânge şi dureri abdominale severe). După o vreme, persoana poate părea că se linişteşte, însă la scurt timp rinichii şi ficatul vor ceda, conducând la moarte.

Tratează cu seriozitate intoxicaţia cu ciuperci!

Dacă ai consumat ciuperci pe care le-ai cules din pădure sau le-ai luat din surse nesigure şi începi să te simţi rău, nu aştepta ca starea să ţi se agraveze. Cheamă salvarea de urgenţă! E posibil ca intoxicaţia să fie una mai puţin gravă, care să treacă de la sine, însă, dacă e cauzată de ciuperci care conţin amanitină, poate fi fatală, aşa că nu trebuie să rişti. Până la sosirea ambulanţei, bea cât mai multă apă rece şi stai întins în pat, deoarece mişcarea intensifică absorbţia toxinelor.

Citeşte mai multe despre intoxicaţia cu ciuperci:

Atenţie la consumul de ciuperci

Când devin ciupercile toxice?