Atenţie la interacţiunile dintre medicamente!

1 2 jpg jpeg

Există situaţii când medicii recomandă prescrierea concomitentă a medicamentelor cu scopul creşterii eficienţei tratamentului sau pentru reducerea unor efecte adverse. Atunci când se iau la întâmplare mai multe medicamente, fără a citi interacţiunile menţionate pe prospect, pot apărea unele reacţii grave.

De evitat!

Anticoagulantele orale interacţionează cu multe clase de medicamente. Astfel, aspirina le poate creşte efectul.

Antiinflamatoarele nesteroidiene de tipul acidului acetilsalicilic şi ibuprofenului pot da ulceraţii şi hemoragii digestive dacă sunt administrate în acelaşi timp 2 sau mai multe medicamente din această clasă.

Antihistaminicele potenţează efectul sedativelor, metoclopramidul creşte absorbţia paracetamolului, iar antiacidele pot scădea absorbţia ranitidinei. De asemenea, antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei.

Eficienţa corticosteroizilor poate fi scăzută de fenitoină şi de rifampicină. Corticosteroizii nu se administrează nici împreună cu unele diuretice şi purgative, existând risc de aritmii.

Nu fac casă bună nici betablocantele (atenolol, propanolol)luate în acelaşi timp cu antiaritmice, blocante de canale de calciu (verapamil, ditiazem), antihipertensive, clonidina, diuretice (furosemid).

Citeşte şi: 5 antibiotice şi antivirale naturale

Unele antibiotice scad eficienţa anticoncepţionalelor

Eficienţa pilulelor contraceptive poate fi redusă de unele antibiotice cu spectru larg de acţiune, precum ampicilina, amoxicilina, azitromicina, metronidazol, cefadroxil, cefalexin, doxicilină, eritromicină, tetraciclină şi claritromicină.

De asemenea, efectul anticoncepţionalelor poate fi diminuat şi de antiepileptice, anticonvulsivante, de barbiturice şi de anumite medicamente indicate în tratamentul tuberculozei (rifabutina). De aceea, în perioada în care se administrează aceste medicamente, este recomandat să se folosească o metodă suplimentară de contracepţie, precum prezervativul.

Reţine!

1. Dacă urmezi un tratament de lungă durată, cum ar fi cel pentru hipertensiune arterială, pentru scăderea colesterolului rău sau pentru bolile cronice trebuie să respecţi unele măsuri de precauţie. Este indicat să se ceară sfatul medicului în legătură de tratamentul care poate fi urmat în caz răceală, gripă, diverse dureri sau în tulburări digestive, deoarece unele dintre medicamentele recomandate în aceste probleme pot interacţiona cu terapia de lungă durată.

2. Informează-ţi medicul sau farmacistul despre tratamentele pe care le iei.

3. Chiar şi medicament vândutefără reţetăpotinteracţiona cu alte tratamente pe care le urmezi.

4. Este bine de ştiutcă medicamentele pot interfera chiar dacă le iei la o distanţă de câteva ore.

5. Nu consuma alcool în timp ce iei medicamente.

Grepfrutul interferează cu unele pastile

Nu numai asocierea cu alte medicamente, ci şi cu unele alimente trebuie evitată. De pildă, grepfrutul interferează cu medicamente precum statinele, antiviralele, antiaritmicele şi antibioticele. Nici lactatele nu trebuie asociate cu antibioticele, iar cafeaua trebuie evitată de cei care iau diuretice. De asemenea, alimentele care conţin vitamina K (varză, spanac, pătrunjel, broccoli) pot scădea eficienţa anticoagulantelor.