Atenţie la hărţuirea online a copiilor! Fenomenul cyberbullying a luat amploare

1 cyberbulliyng jpg jpeg

Pe măsură ce tot mai multe activităţi, inclusiv şcoala, se desfăşoară în mediul online, a luat amploare şi un fenomen îngrijorător: cyberbullyingul sau hărţuirea prin intermediul tehnologiilor digitale.

Mediul virtual are numeroase beneficii incontestabile, dar există şi câteva riscuri posibile pe care este bine ca oricine, inclusiv copiii, să le cunoască.

Cyberbullyingul reprezintă hărţuirea prin intermediul tehnologiilor digitale, fie că este vorba despre reţelele de socializare, pe telefoanele mobile sau despre platformele de schimb de mesaje ori de jocuri. O persoană care practică cyberbullying răspândeşte minciuni sau postează fotografii jenante ale unei persoane ori trimite mesaje de ameninţare.

Efectele agresiunii de tip cyberbullying sunt, potrivit unicef.org/romania:

  • Psihic: te simţi supărat, stânjenit, prost, chiar furios.
  • Emoţional: te simţi ruşinat sau îţi pierzi interesul pentru lucrurile care îţi plac.
  • Fizic: te simţi obosit (ai insomnii) sau ai simptome precum dureri de stomac sau de cap.

Cum trebuie să procedeze copiii

Oricine poate deveni victima agresiunii în mediul virtual. Vulnerabile în faţa agresiunii cyberbullying sunt însă copiii. Cei mici trebuie sfătuiţi să ceară ajutorul unei persoane de încredere – părinţii sau un membru apropiat al familiei în care au deplină încredere, în momentul în care sunt hărţuiţi în mediul online. La şcoală, copiii pot cere ajutor învăţătoarei, dirigintelui, unui consilier şcolar sau profesorului preferat. Dacă agresiunea are loc pe o platformă socială, agresorul trebuie blocat, iar comportamentul lui trebuie raportat. Este recomandată strângerea dovezilor (texte, capturi de ecran), pentru a demonstra vinovăţia agresorului.