Suntem încă în postul Crăciunului, dar se apropie sărbătorile şi pot apărea probleme de sănătate.

Cea mai întâlnită afecţiune de sărbători este indigestia. Aceasta nu e deloc greu de recunoscut. La scurt timp după masă, apare un disconfort în partea superioară a abdomenului.

Mai poţi simţi arsuri gastrice, senzaţii de greaţă, gust amar sau acid, frisoane, balonare ori senzaţie de stomac prea plin.

Iată câteva sfaturi care-ţi vor fi folositoare în această perioadă:

* Mănâncă puţin şi des. Astfel, după terminarea postului, metabolismul va fi “antrenat” şi pentru alimentele “grele”.

* Odihneşte-te corespunzător. Dacă eşti obosit sau stresat, nici digestia nu se face corect şi pot apărea diverse probleme.

* Nu abuza de alcool. Indiferent că nu ai mâncat nimic sau că abia ai mâncat, abuzul de alcool poate duce la multe complicaţii.

* Mestecă bine alimentele. Indigestia nu apare doar din cauza excesului de mâncare, ci şi din cauză că nu mesteci suficient alimentele ori că mănânci “pe nerăsuflate”.

* Nu te culca imediat după masă. Odihna este importantă după masă, dar nu imediat după ce ai mâncat. Ca să nu apară probleme, nu te întinde imediat. Mai stai la masă, fie să socializezi, fie să te uiţi la televizor.

* Dacă ai făcut deja indigestie, apelează la sfatul medicului. Sau poţi lua un medicament antiacid, care neutralizează acidul gastric în exces.