Atenţie la bolile sistemului imunitar la copii!

1 2 jpg jpeg

A doua ediţie a Conferinţei Imunopedia are loc anul acesta în perioada 22-24 noiembrie şi pune accent pe importanţa interdisciplinarităţii în patologia bolilor sistemului imun la copii. Printre cele mai importante teme dezbătute se află bolile imunodeficitare, autoimune, simptomatologia oculară şi orbitară de debut în oncologia pediatrică. Tema centrală este legată de diagnosticele care se suprapun frecvent si de managementul comun pentru copiii care suferă de aceste afecţiuni.

Artrita este definită drept asocierea tumefacţiei articulare cu durere şi limitarea mişcărilor. Artrita juvenilă este diagnosticul corect pentru orice copil diagnosticat înaintea vârstei de 16 ani, dacă artrita persistă cel puţin 6 săptămâni la mai mult de o articulaţie sau 3 luni la aceeaşi articulaţie, fără o altă explicaţie.

În cazul imunodeficienţelor primare, simptomele sunt reprezentate de infecţii severe prelungite, frecvente, creşterea nesatisfăcătoare, leucemie/ limfom, probleme asemănătoare în familie.

În ceea ce priveşte bolile autoimune, printre simptome se numără febra prelungită, de cauză necunoscută, scăderea în greutate, articulaţiile umflate, calde, dureroase (mai mult de 6 săptămâni), erupţii pe piele (mai ales pe faţă), diaree prelungită cu sânge.

“Deşi bolile sistemului imun sunt mai rare în cazul copiilor, comparativ cu alte boli, faptul că acestea nu sunt diagnosticate şi tratate la timp reduce drastic calitatea şi durata vieţii. Diagnosticul este întârziat deoarece mulţi pediatri sau alţi medici specialişti nu recunosc simptomele specifice acestor boli. În multe cazuri, se ajunge chiar până la decesul copilului înainte ca el să primească diagnosticul, lucru care poate fi prevenit printr-o mai bună informare, atât a medicilor de familie, cât şi a părinţilor, primii care ar putea observa anumite semne îngrijorătoare. Un diagnostic corect şi primit la timp, împreună cu tratamentul adecvat, înseamnă o viaţă mai lungă şi mai bună pentru aceşti copii. Acesta este motivul pentru care am înfiinţat Imunopedia şi pentru care organizăm conferinţe cu medicii de familie şi pediatrii din ţară, precum şi conferinţa din Bucureşti, aflată la a doua ediţie”, a declarat Dr. Alexis Cochino – preşedintele Asociaţiei Imunopedia şi medic primar pediatrie, specialist alergologie şi imunologie.