Atenţie la alimentele pe care le refuză corpul tău!

1 2 jpg jpeg

Prof. dr. Dan Mircea Cheţa ne spune cum poate un aliment să fie respins de organism.

Ce reprezintă intoleranţa alimentară? Dacă un ou, aliment pe care îl considerăm cu toţii foarte sănătos, nu poate fi digerat în mod corespunzător, atunci organismul nostru poate avea reacţii de respingere la proteinele conţinute de acesta.

Acest efect negativ este denumit intoleranţă alimentară.

Cum se manifestă? Nu are un simptom specific şi nici un efect imediat, de aceea intoleranţa alimentară şi mai ales produsul refuzat de organism sunt foarte greu de depistat.

Cele mai cunoscute semne sunt starea de oboseală prelungită, durerile de cap, pielea sensibilă, insomniile.

Ce boli pot apărea din cauza intoleranţei alimentare? Studiile efectuate arată că ingerarea de câteva ori pe săptămână a unor alimente la care avem intoleranţă ne poate conduce la o oboseală cronică ce poate dura ani întregi şi care este cât se poate de supărătoare.

De asemenea, intoleranţele alimentare conduc în timp la agravarea oboselii şi încetinesc metabolismul.

Care sunt alimentele care pot duce la intoleranţă? La orice fel de aliment putem avea intoleranţă, dar în special la cele care conţin mai multe proteine (carne, peşte, scoici).

Care este diferenţa dintre intoleranţă şi alergii. Intoleranţa alimentară nu trebuie confundată cu alergiile alimentare. Alergiile alimentare sunt mai rare şi pot avea efecte mai grave, mergând chiar până la deces.

În cazul intoleranţei alimentare, efectul negativ al alimentelor ingerate apare în termen de 3-24 de ore de la momentul ingerării. Intoleranţa alimentară constă într-o reacţie ce poate apărea la nivelul organismului, atunci când acesta este pus în faţa anumitor compuşi ai alimentelor ingerate. Această situaţie nu are legătură cu sistemul imunitar.

Care este tratamentul pentru intoleranţă? Dacă se constată că nu tolerezi bine anumite alimente, acestea trebuie eliminate din dietă. Dar nu pentru tot restul vieţii.

S-ar putea ca după un timp organismul să recapete toleranţa pentru alimentele respective şi atunci acestea pot fi reincluse în dietă. Acest lucru trebuie făcut însă la recomandarea medicului specialist.

De altfel, cred că oamenii pot observa şi singuri acest fenomen. Dacă un aliment le face rău o perioadă de timp, atunci automat nu-l mai consumă, însă după o vreme acesta ar putea dori să îl mai guste şi astfel revine treptat la vechile obiceiuri alimentare.

Diagnosticul se pune greu

Identificarea alimentelor care vă dăunează şi care cauzează această oboseală cronică se poate face cu York Test-ul, un test de sânge care arată imediat la care aliment sau alimente aveţi intoleranţă alimentară.

La finalul testului puteţi stabili un plan de nutriţie personalizat, pe care va trebui să îl urmaţi. Preţul este de 400 euro.